Cyclotronen

Försökte förklara för mamma någon gång vad jag jobbar med, och det fick lite konstig respons. Tänkte försöka förklara lite nogrannare, om jag kan…

Alltså, jag jobbar på ett företag som tillverkar cyclotroner. Ring a bell…? Om du inte vet vad det är, så är du nog inte ensam om att se förbryllad ut när du hör ordet. Vi brukar säga att det är som en stor kaffebryggare, men ingen har förklarat varför egentligen, så här är min egna förklaring:

Allt börjar i centrum på magneten, cyclotronens hjärta.

Cyclotronens hjärta
(cyclotronens hjärta)

Här accelereras partiklarna som åker fortare och fortare, som när vattnet ska koka. När vattnet (partiklarna) blir ånga (har högsta hastighet, och mest eneergi) så åker det ut genom ett filter (kaffefilter om du vill) och ut till en behållare. En termos förhoppningsvis, om det hade vart kaffe eller en behållare om det gäller de radioaktiva partiklarna.

Cyclotron förklaring
Magneten är delbar, 1. Här snurrar partiklarna runt i mitten, 2, tills energin blir så hög att den följer kurvorna i magneten, och åker ut till folierna, 3. Därifrån kommer de till en av de sex targets, som sitter till vänster, 4, beroende på vilken man siktat på. De finns olika targets beroende på vilken blandning man vill ha. En med syre, en med helium, en vatten, en kol och så vidare. (Typ olika sorters kaffe)

Partiklarna träffar därefter, i detta fallet, flouret som slås ihop till en radioaktiv flourpartikel. Här testat resultatet av körningen av maskinen, och man gör patientdoser. Man kontrollerar kvalitén och sen kan patienten få injektionen. Allt inom en timme från tillverkningen (ingen vill ju ha gammalt kaffe). Cancern "äter upp" sedan upp flouret, då cancer gillar socker. (Flour blir socker i kroppen) Så får patienten åka in i en PET-kamera.
PET Kamera

Där kan man då se när cancern äter eftersom strålningen syns med på en skärm, med hjälp av en dator. Radioaktiviteten sönderfaller alltid i 180 grader, så då ser det ut lite som bilden nedan.
PET kamera

Med hjälp av att radioaktiviteten alltid studsar i 180 grader kan man precisera vart cancern sitter, så när som på någon millimeter.
Röntgenbild
Så här kan till exempel resultatet se ut. Med dagens datorer kan man få en färgbild över kroppen, och se skillnader för att lättare hitta cancern.

Olika ämnen används till olika sorters cancer, och just en cyclotron kan även producera radioaktiv strålning för forskning, bland annat till alzheimers och cancer.

Själva maskinen i sig väger runt 20ton, plus en hel del bly om den ska vara strålskyddad.
PETtrace 
(Här syns det hur stor en cyclotron, med strålskydd, är.)

Vissa maskiner står i en bunker medan vissa har strålskydd. Det beror lite på hur stor yta sjukhus, forskningsinstutioner, distributionscentraler eller företag har för en sådan maskin.

Här kan man läsa mera om PETtrace/MINIstrace (cyclotronerna):
http://www.gehealthcare.com/euen/fun_img/products/radiopharmacy/products/tracercenter_radiopharmacy.html

Du ser mamma, inga laserstrålar…! =P

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Inget stjärnornas krig eller nåt liknande heller, hmphf…inte ens en E.T phone home? Men jag tror jag vet vad du pratar om nu, men jag ska inte svära på att jag klarar av ett prov på det om någon vecka. Däremot ordet,cyclotron, det har nog fastnat för evigt. Och vilka grejer det finns, otroligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.