Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Skattetrycket

Över 50 procent i skatt för en vanlig arbetarfamilj
Men få känner till att skatterna även slår hårt mot de normala och lägre inkomstskikten. Så här beskattas ett hushåll med två genomsnittliga arbetarlöner .

För att paret ska få ut en disponibel årslön på 420 500 kronor måste 481 000 kronor betalats in i skatt. Fördelningen blir följande: 160 900 kronor går till inkomstskatt. Arbetsgivaravgifterna uppgår till 215 700 kronor, och konsumtions- och punktskatterna, som konsumeras i efterhand, landar på 105 100 kronor*.

Det är dock ytterst få människor som känner till hur mycket pengar av inkomsten som faktiskt går till skatt. När Svenskt Näringsliv genomförde en undersökning för några år sen svarade 75 procent av de tillfrågade att de trodde att skatterna på en vanlig lön är väsentligt lägre än femtio procent.

Dolda skatterna ett demokratiskt problem
Anledningen är de dolda skatterna som inte syns men som alla betalar. Här är arbetsgivaravgiften den största posten men även konsumtionsskatter som den nyligen tillkomna flygskatten och kemikalieskatten är exempel på dolda skatter.

Det har varit en tydlig strategi från statens sida – att dölja skatter för att kunna upprätthålla de totala skattetrycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.