Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Temperaturväxlingar historiskt

När den senaste inlandsisen försvunnit från södra Sverige blev klimatet snabbt varmare.
En tid efter avsmältningen blev dock klimatet åter kallare och Sydsverige utgjordes under en period av en trädlös tundra.
Träd och växtlighet vandrade söderifrån när klimatet tillät det. Området för Södra Östersjön täcktes av skog av tall, vars kåda senare ”förstenades” och bildar den bärnsten som fortfarande i vår tid spolas upp på stränderna.
Trädslaget gran vandrade dock in via nuvarande Kolahalvön och söderut till nuvarande Sverige. Eftersom nuvarande flora och fauna vandrat hit får man väl med modernt språkbruk kalla dem för ”invassiva” (?) arter.
Under bronsåldern hade vi medelhavsklimat (jämför med dagens Grekland, Italien och Spanien). Då var årsmedeltemperaturen cirka 2 grader högre än nu.
Under vikingatiden var det så varmt att nordborna kom att bilda bosättningar på Grönland.
Under 1300-talet inleddes en klimatförsämring som varande i cirka 500 år. Perioden kallas ofta Lilla Istiden. Glaciärerna i fjällkedjan ökade i storlek. Nordbornas samhällen på Grönland dog ut. Perioden kulminerade under 1600-talets senare hälft med en årsmedeltemperaturen 2-3 grader lägre än nu. Det var troligen den kallaste sedan den senaste istidens slut.
Lilla Istiden gjorde att Skåne, Halland, Bohuslän, Blekinge, Gotland och Härjedalen kom att tillföras det Sverige som var i tillväxt. Lilla Istiden gjorde att Lilla och Stora Bält frös till. Då kunde Karl X Gustav tåga över med den svenska armén i januari-februari 1658. Det resulterade i freden i Roskilde där fyrarna Nidingen, Kullen och Falsterbo blev svenska.
Lilla Istiden kulminerade under 1700–talet, vilket även sammanträffar med tiden före den industriella revolutionen. Det är denna tid som klimatpolitikerna tar som utgångspunkt i jämförelsen med nutid.
Klimatet har därefter successivt blivit varmare.
Sannolikt kommer även i framtiden naturliga variationer att ha stor påverkan på klimatet.

En kommentar

  1. Brorson

    Jaså, du har också upptäckt hur klimatet förändras? Jag upptäckte samma sak, när jag läste att den sista biskopen i Grönlands stift (ett helt stift – inte en enstaka församling) hade kommit till Gustav Vasas Sverige som klimatflykting. Den blivande kungen hade skrivit brev till påven. och bett honom utnämna nya biskopar i de sex svenska stift, vars biskopar hade dött under kriget mot danskväldet.

    Påven tillsatte en biskop och han hamnade i Västerås. Om man betänker vilken betydelse biskoparna hade (utan biskopar kunde djävulen härja fritt), kan man förstå vilken skänk från ovan den grönländska klimatflyktingen var.

    Sedan jag forskat vidare i ämnet, har jag funnit en mängd historiska och arkeologiska vittnesbörd om stora klimatförändringar ungefär vat femte år. Alla, som läst historia, känner till slaget i Teutoburgerskogen år 9 e. Kr, då hela tre romerska legioner besegrades och Roms expansion in i nuvarande Tyskland hejdades.

    Men nu rapporteras om nyupptäckta (?) romerska värdshus, som återigen kan nås från sydsidan sedan glaciär i alpdalarna har smält. I dessa tills nyligen isbelagda alpdalar har man hittat föremål, som vandrare har tappat för 2.000 år sedan. Historien talar för att vi nu är i slutet av den senaste 500-åriga köldperioden. Det finns en intressant hypotes om att klimatväxlingarna på jorden beror på från yttre rymden, vilka varit på väg under miljoner eller miljarder ljusår.

    Att det lokala klimatet påverkas av mänsklig verksamhet råder det inget tvivel om. Men frågan är om de lokala klimatförändringarna uppväger varandra, eller om de verkar åt samma håll, så att klimatet påverkas globalt. Mätdata är osäkra, eftersom temperaturen tills helt nyligenavlästes manuellt, och mätstationerna därför förlades till närheten av bebyggelse, där väderobservatörerna bodde. En av dessa observatörer var Mp:s språkrör Birger Schlaug, men jag kan inte minnas att han varnade för någon kommande klimatkris.

    Klimatkrisen kan vara politisk propaganda, som syftar till att driva igenom impopulära beslut. Mp har sedan Schlaugs tid som språkrör förvandlats från miljöns försvarare till naturmiljöns förstörare. Om vi har en klimatkris, vet vi inte om den beror på mänsklig verksamhet, eller har helt naturliga orsaker, som inte kan påverkas av människor – och som vi därför måste anpassa oss till. I stället för att förespråka anpassning, har Mp valt att starta krig mot naturen.

    Anders Ygeman, S, har lovat att renskötselns intressen inte ska få stå i vägen för de nya överföringsledningarna mellan norr och södra Sverige. Det kommer att bli ännu svårare att bo och verka i Norrlands inland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.