Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Dyr bilprovning

S har på förslag att förstatliga bilprovningen igen för att önskad effekt uteblev med billigare kostnader. Men då kan ju i så fall AB Svensk Bilprovning som ägs till 100 % av staten sänka sina priser då . Men det var nog inte detta S tänkte med sitt förslag , de tänker antagligen förstatliga och ha ett monopol och mjölka bilägare. Till saken hör att AB Svensk Bilprovning har samma avgift som de andra, och de har en vinstmarginal idag på 3,77% så jag vet inte hur de hade tänkt att kunna sänka priset. Men som sagt målet är nog dolt

2 kommentarer

 1. Brorson

  Bilprovning är myndighetsutövning, och alltså en statlig angelägenhet. Emellertd kan privata företag anlitas för myndighetsuppgifter, men de är då ansvariga inför en offentlig myndighet- Många bilverkstäder har både den utrustning och den personal, som behövs för bilprovning på statens uppdrag.

  Jobbet skulle kunna göras av statligt anställda bilprovare, som åker ut till verkstäderna, eller av verkstädernas egen personal, som härför har någon form av statlig certifiering.

  Bilägaren skulle kunna lämna in sin bil på morgonen, och åka till sitt eget jobb med kollektivtrafiken eller med lånebil, bli meddelad resultatet och bestämma om eventuella reparationer ska göra av samma verkstad samma dag, eller senare.

  Det förvånar mig att AB Svensk Bilprovning till 100 % ägs av staten. Har inte bolaget tidigare ägts av motorbranschen? Jag tycker att det är fel att myndighetsutövning ska utföras av privata företag, som konkurrerar med varandra. Vad kommer härnäst – privata domstolar, som lovar mildare straff till sina kunder.

  Med min modell kommer själva bilprovningen att förbli en statlig angelägenhet, med likhet inför lagen, medan verkstäderna kan konkurrera med varandra med allt runtomkring, inkl kostnaderna för lokal och utrustning..

 2. tjalle (inläggsförfattare)

  Bilprovningen är ett helstatligt bolag med 95 stationer och närmare 550 anställda.
  Företag som arbetar med fordonsbesiktning måste vara ackrediterade av Swedac som är en myndighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.