Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Förkortad restid till Vasa

Och där försvann tidsvinsten till Vasa som var ett av argumenten för ny färja. Detta beror på naturgaspriset ,och då väljer man att köra saktare för att spara bränsle. Vem blir förvånad ,inte jag i alla fall.

2 kommentarer

 1. Brorson

  Nu fantiserar Umeå-politiker om en fast förbindelse Vasa – Umeå, trots att det redan finns en fast förbindelse mellan de två städerna. En ny järnväg längs Norrlandskusten vill de också ha, men den ska tydligen inte heller räknas som en del av den fasta förbindelsen. Umeå-politikernas smarta idé är uppenbarligen att gods, som kommit på järnväg till Vasa, ska lastas om till långtradare, som ska färjas över till Umeå för att därifrån fortsätta på landsväg till övriga Sverige, Norge, Danmark och Nordtyskland.. Det kallas den gröna klimatomställningen. Magdalena har ju i regeringsförklaringen lovat att alla lastbilar ska köras på el.

  Att godstransporter på landsväg (gummihjul mot asfalt) kräver dubbelt så mycket energi, oavsett energislag) som järnväg (järnhjul mot hjärnräls) verkar hon inte känna till. Och för resten kommer det att finnas el i överflöd med den planerade nya vindkraftparken i Stockholms skärgård, och vindkraftverk kan man bygga hur många som helst. Om det är helt vindstilla i Skåne, så kanske det blåser lite grand i norr Lappland.

  Om man i norra Lappland bygger 25 gånger så många vindkraftverk som motsvarande Sveriges hela behov vid optimal vindstyrka, så är nya överföringsledningar för extrema spänningar (som är skadliga för människor och djur), det enda som behövs. Och de ska ju byggas, enligt regeringsförklaringen. Detta är arvet efter Bolund, extrem naturskövling och extremt slöseri med energi och råvaror – det som skulle sparas på enligt MP:s första partiprogram, när partiet var nybildat.

  Varför inte vänta 20.000 år tills landhöjningen har gjort Bottenviken till en insjö?

 2. tjalle (inläggsförfattare)

  Problemet med att överföra vindkraft är den reaktiva delen ,den fyller ut som skummet på ett ölglas. Det fyller alltså ledningarna men är inte användbar energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.