Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Kärnkraft

I ett pressmeddelande kan man läsa.
Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att kärnkraften ska ersättas med sol, vind och annan förnybar energi. Vattenfalls planer på ny kärnkraft avbryts och den gamla kärnkraften får tuffare krav”, skrev Miljöpartiet i ett pressmeddelande i samband med överenskommelsen.
Uppgörelsen kritiserades av Vattenfalls dåvarande vd Magnus Hall. Han menade att den satte stopp för Vattenfalls pågående planer för att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Det resulterade i hård kritik från Miljöpartiet.
”Jag utgår från att några sådana här uttalanden inte kommer göras av Magnus Hall när regeringen har satt på pränt vad Vattenfall ska göra. Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver”, sa Lise Nordin, Miljöpartiets talesperson i energipolitiska frågor.
Ett viktigt led i processen var att 2015 kraftigt höja effektskatten på kärnkraft vilket resulterade i försämrad lönsamhet.
”Vattenfall beslöt 2015 att stänga reaktorerna några år i förtid i förhållande till som planerat 50 års drift – till mitten av 2020-talet.
Beslutet var affärsmässigt, elpriserna var låga och svensk kärnkraft belastades hårt av en särskild effektskatt som hotade förutsättningarna för kommersiell kärnkraftsdrift”, uppgav Torbjörn Wahlborg, produktionschef på Vattenfall i en debattartikel. Effektskatten uppgick till en tredjedel av driftkostnaderna.
Det resulterade även i att Eon beslöt att lägga ned reaktorerna Oskarshamn 1 och 2 i förtid.
”Förutsättningarna för elmarknaden har förändrats kraftigt de senaste åren. Historiskt och varaktigt låga elpriser i kombination med effektskatten på kärnkraft medför lönsamhetsmässiga problem för framför allt små reaktorer som 02, sa Eons vd Jonas Abrahamsson.
Svenska kraftnät signalerade redan 2014 att det fanns en risk för nedläggning av kärnkraft om effektskatten höjdes:
Delar av Vattenfalls styrelse byttes också ut. Syftet var att Vattenfall skulle bli ledande i omställningen, och tillsatte en styrelse som styr i denna riktning.
”Regeringen kommer att styra Vattenfall i en riktning mot att bli ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi”.
Det är sanningen varför kan Magdalena Andersson inte erkänna det.

2 kommentarer

  1. Christer

    Tja, Enligt L.H. kommer Magda A till Umeå i kväll, tisdag, för att tala om elförsörjningen. Kanske kommer hon då erkänna sina och partiets misstag och samtidigt be de svenska elkunderna om förlåtelse. Men tillåt mig tvivla

  2. tjalle (inläggsförfattare)

    Jo du det skulle nog vara odds 10 000 på det erkännandet , verkar inte finnas nån politiker i nåt parti som frångår sin förträfflighet. Som jag sagt tidigare, det parti som kan stå upp och säga att vi inte löste problemet men vi kommer att göra allt för att fixa det .Det partiet kommer jag att rösta på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.