Kom igång med träningen på 7 dagar – dag 4

Då var vid framme vid dag 4 – dags att ta tag i kosten på allvar. Många går omkring och tänker varför ska jag oroa om något som bara innehåller ett par hundra kalorier. Men matvanor är ofta ett större problem än motion när det kommer till att gå ner i vikt. Och tyvärr är det ofta mycket svårare att ändra på sina matvanor än att börja träna. Kosten är alltså viktigt, men det betyder inte att man måste banta eller gå på någon konstig diet. Du kan fortfarande äta mycket – men ät rätt saker.

Frukt och grönt – Här spelar det inte så stor roll vad man väljer. Färska, frysta, ja vilken form som helst går bra. Undvik dock grönsaker som kommer i färdiga såser eller med tillsatt socker.

Protein – Nötkött, fläskkött, fågel, ägg, fisk och skaldjur är alla bra alternativ. Så länge du får i dig mycket protein varje måltid spelar det mindre roll var den kommer ifrån. Ät något som du tycker om.

Mejeri – Ost, keso, mjölk och yoghurt (helst grekisk då den har högre proteinhalt) går alla bra. Undvik dock fruktvarianter då de ofta innehåller mycket tillsatt socker.

Kolhydrater – Många dieter förespråkar att skippa kolhydrater helt, men det är absolut inte ett måste. Ät bra kolhydrater som potatis, ris, quinoa, havregryn och bönor. Du kan även äta ljust bröd och pasta – men försök hålla nere på det så mycket som möjligt

Men vad ska jag dricka då? – Svar: vatten. Och sen mer vatten. Merparten av alla drycker är inte hälsosamma och bör därför undvikas. Kaffe, te och mjölk är däremot bra alternativ. Även vissa juicer kan vara bra, men se upp med tillsatt socker.

 

Det blir alltså en vilodag efter gårdagens träning och fokusera på kosten istället. Dagens mål blir enligt följande:

  • Skippa all skräpmat
  • Se till att få i dig tillräckligt med protein – minst 1g protein per kilo kroppsvikt. Om du inte inte får i dig tillräckligt via maten kan du istället ta ett proteintillskott, till exempel ett proteinpulver
  • Gå en 20 minuters promenad. Lätt träning som en promenad kan snabba på återhämtningen av musklerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.