Sojaprotein – bra eller dåligt?

Sojaprotein är en vanlig källa för icke-animaliska proteintillskott och används i många tillskott för att bränna fett och för att bygga muskler. Och soja kan även ha vissa andra positiva effekter på hälsan, framförallt för kvinnor. Vissa hävdar till och med att det är det bästa proteinpulvret.

Soja är den enda växtbaserade proteinkällan som innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör det till ett fullvärdigt protein. Av denna anledning är sojaprotein väldigt populärt bland vegatarianer och veganer. Sojaprotein blandas vanligen med vatten, mjölk eller juice till en shake eller smoothie.

Att äta sojaprotein på en daglig basis kan bidra till att förbättra dina kolesterolvärden, vilket i sin tur leder till minskade risker för hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa studier pekar även på att sojaprotein kan lindra symptomen vid klimakteriet.

Men tyvärr finns det även vissa risker med sojaprotein. Det finns inga studier på vad ett långsiktigt intag av sojaprotein innebär för hälsan och vissa forskare tror att det kan ha ett samband med ökad risk för endometriehyperplasi, vilket i sin tur kan leda till cancer.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.