Järntabletter vid järnbrist – Dosering och risker

Även ett milt fall av järnöverskott kan öka risken för hjärtinfarkt, diabetes och levercirros. Om den lämnas obehandlad kan ett järnöverskott till och med vara dödligt. Kroppen behöver dock vissa minsta nivåer av järn för att kunna upprätthålla produktionen av röda blodkroppar och syretransporten för att förebygga anemi. Av den anledningen är det viktigt att du uppfylller ditt dagliga behov av järn, men se till att hålla dig inom det rekommenderade dagliga intaget för järntillskott.

 

Doseringsanvisning för järn

Enligt Livsmedelsverket behöver vi mellan 9 och 15 gram järn per dag, där vuxna och små barn ligger närmare den nedre gränsen, och tonåringen samt kvinnor i fertil ålder ligger närmare den övre gränsen. Om du däremot har risk att drabbas för järnbristsanemi eller någan annan sjukdom kan du rekommenderas av läkare att ta tillskott så starka som 50-60mg järn per dag – men rådgör alltid med din läkare först!

 

Dosering baserat på typ av järntillskott

Beroende på vilket på av järntillskott du använder dig av kan doseringen skilja sig en del. Detta beroende på att olika typer av tillskott innehåller varierande procentandel av järn. Av denna anledningen kan dosen, eller den totala mängden mg som står på burken, av ett järntillskott variera mycket innan du når riskzonen. Till exempel Ferrofumaratillsktot innehåller 33% järn, medan järnsulfattillskott innehåller 20 procent järn och ferroglukonat endast innehåller 12% järn. Se därför till vilken typ av järntillskott du tar och dosera därefter.

Läs mer:

Symptom på järnöverskott

Risken att bli förgiftad av järn när man tar järntabletter är relativt hög eftersom kroppen naturligt utsöndras väldigt lite järn och är därmed inte van vid att hantera höga doser av järn. Naturligt ackumuleras järn i kroppsvävnader och organ, som hjärtat och levern. Om du får i dig för mycket järntillskott kan du få biverkningar som illamående, kräkningar, förstoppning, diarré eller buksmärta. Om du skulle få i dig väldigt höga doser järn kan du dessutom få vätska i lungorna, blodig avföring, metallisk smak i munnen och i värsta fall feber, kraftig huvudvärk eller till och med hamna i koma. Om du skulle känna av något av dessa symptom efter att ha tagit järntabletter bör du genast uppsöka läkare.

Läs mer om järnkosttillskott på kosttillskottguiden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.