Hur lång tid tar det för ett kaliumtillskott att fungera – Och fungerar det verkligen?

Kalium är ett mineral som är involverad i en mängd olika slags kroppsliga processer. Matsmältning och muskelrörelse representerar några av de många rollerna som kalium har. Eftersom hjärtat är en muskel är även kalium ett element som reglerar dess funktion. Kalium är ett mycket vanligt mineral som finns i en mängd olika livsmedel. För det mesta är det svårt att utveckla en kaliumbrist genom enbart diet. Som vi dock mycket väl känner till har vi på bara 20 år gått allt mer från ordentlig hemlagad mat till mindre nyttig snabbmat. Detta har dessvärre lett till att kaliumbrist blivit vanligare än tidigare. De som har kaliumbrist bör i första hand ändra om sin kost till sådant som innehåller mer kalium. Några av dessa livsmedel är bland annat:

  •  Avokado
  •  Torkad Aprikos
  •  Sötpotatis
  •  Spenat
  •  Banan
  •  Vita bönor

Vad gäller riktlinjer kring rekommenderat dagligt intag bör en vuxen människa få i sig cirka 4700 milligram kalium per dag. En avokado innehåller cirka 1000 milligram kalium.

Kaliumtabletter – Vilka hälsofördelar har kaliumkonsumption?

En ökning av kaliumintaget tillsammans med en minskning av natrium är den viktigaste kostförändringen som en person kan göra för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. I en studie hade de som konsumerade 4,069 milligram kalium per dag en 49 procent lägre risk för dödsfall från hjärtsjukdom jämfört med dem som konsumerade mindre kalium (cirka 1000 milligram per dag).

En minskning av kaliumnivån ger upphov till sänkta blodsockernivåer. En minskning av blodsockret kan orsaka svettningar, huvudvärk, svaghet, skakningar och nervositet. Intag av kaliumklorid och natrium ger en omedelbar befrielse från sådana situationer. Det är också därför diabetespatienter uppmanas att hålla sina kaliumnivåer normala. Detta för att minska risken för oförutsägbara upp – och nedjusteringar i glukos och insulinnivåer genom att stabilisera blodsockernivåerna i hela kroppen.

Kan det vara farligt att få i sig för mycket kalium?

För personer med friska njurar utsöndras överskott av kalium effektivt i urinen utan några biverkningar. Det har förekommit ett fåtal rapporter om kaliumtoxicitet i samband med ett extremt högt intag av kaliumtillskott. Ingen kaliumtoxicitet har någonsin rapporterats i samband med livsmedelskonsumtion.

Att förbruka för mycket kalium kan vara skadligt för dem vars njurar inte är fullt fungerande. Vissa sporttillskott och saltersättningsmedel innehåller höga kaliumnivåer som har kopplats till två fall av hjärtstillestånd. Om dina njurar inte kan ta bort överskott av kalium från blodet kan det vara dödligt på grund av kaliumpåverkan på hjärtat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.