Hampaprotein – ett vegetariskt proteinpulver

Hampprotein härrör från hampfrön. Hampfrön är ett populärt frö som bland annat kan ätas som mellanmål. Detta eftersom det är relativt lätt att växa och har ett högt värde vad gäller protein- och fiberinnehåll samt omega-6 fleromättade fetter. Hampfrön är också rika på B-vitaminer, järn, mangan, fosfor och magnesium.

Hampaproteinpulver är ett annat växtbaserat tillskott som ökar popularitet. Även om hampa är relaterad till marijuana har den endast små spårmängder av den psykoaktiva komponenten tetrahydrocannabinol (THC). Hampa är rik på fördelaktiga omega-3 fettsyror och flera essentiella aminosyror. Det anses emellertid inte vara ett komplett protein eftersom det har mycket låga halter av aminosyrorna lysin och leucin. Även om det saknas mycket forskning på hampaprotein vid denna tid verkar det vara en bra och alltmer uppskattad växtproteinkälla.

 

Näringsvärde av hampprotein

Ett typiskt hampproteinpulver innehåller, per 100 g, 45-50 g protein, cirka 15 g kolhydrater och omkring 12,5 g fett. Som du kan se är hampproteinpulverna synnerligen lägre i proteininnehåll än många andra proteinpulver. Som ett kosttillskott behöver hampaprotein konsumeras för dess andra näringskvaliteter utöver protein. Detta är viktigt att förstå eftersom att pulvret annars inte hade fyllt något större syfte. Fettsyraprofilen är gynnsam med 1,3 g mättat, 1,6 g monomättat, 2,3 g omega-3 polyunsaturater och 7,3 g omega-6. Hampprotein är också höga i kostfiber med hela 20g + per 100g. Utöver detta är det även ett bra veganskt proteinpulver. Hampprotein är dessutom rikt på E-vitamin, kalium, kalcium, magnesium och järn.

 

Varför ska jag pröva hampaprotein istället för vassle eller sojaprotein?

Vassleprotein är inte en naturlig produkt och främjar inte en hållbar industri. Vassleprotein kan ha vissa fördelar, men endast om det används i måttlig utsträckning. Att inta för mycket vassleprotein kan lägga extra tryck på njurarna och även öka kroppsfett. Många bearbetade livsmedel använder soja i sina ingredienser, och studier har visat att trypsinhämmarna i soja stör proteinutjämningen och kan bidra till bukspottskörteln. Soja ökar också kroppens krav på vitaminerna B12 och D. Hampa innehåller ett högre innehåll av essentiella aminosyror än vassle eller soja och har en högre smältbarhet, vilket gör att kroppen kan använda det mer effektivt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.