12 bevisade hälsofördelar med gurkmeja och curcumin

Under den senaste tiden har jag börjat uppskatta gurkmejakapslar allt mer. Jag är osäker på om jag mår bättre på grund av placebo (att jag tror att jag mår bättre men att skillnaden inte existerar egentligen) eller att kapslarna faktiskt har gett resultat.

 

Gurkmeja (Curcuma Longa), mest känd som kryddan som finns i Curry, är inte bara känd för sin smak, men även dess otaliga hälsofördelar.

Gurkmeja innehåller flera viktiga beståndsdelar, kända som Curcuminoider, som typiskt utgör ca 3% av dess vikt i kommersiellt tillgängliga preparat.

Curcumin är känt för att vara den mest aktiva fytokemiska av de fyra curcuminoiderna som finns i gurkmeja kapslar. Curcumin utgör 77% av curcuminoiderna. De återstående tre beståndsdelarna kommer typiskt till 17% desmetoxycurcumin, 3% bisdemetoxycurcumin och de återstående, en fjärde mer nyligen identifierade curcuminoiden, Cyclocurcumin.

Nedan listar jag 12 hälsofördelar av att få i sig gurkmeja och curcumin dagligen.

 • Flera studier har visat på att curcumin minskar både blodsockernivåer och kolesterolnivåer.
 • Curcumin förhindrar ackumulering av leverfett. Råttor som konsumerade curcumin hade minskat leverfett på en ”fet diet” jämfört med råttor som inte konsumerade curcumin.
 • Curcumin undertryckte aktiviteterna hos vita blodkroppar som kallas makrofager som orsakar inflammation. Denna funktion av gurkmeja / curcumin kan potentiellt sakta ner många komplikationer av diabetes, där inflammation spelar en roll.
 • Curcumin förbättrar insulinfunktionen. Det minskar insulinresistensen genom att hjälpa insulin att komma in i celler, kanske på AMPK-vägen där träningen också öppnas.
 • I en studie av 240 personer i Thailand förhindrade curcumin prediabetes från att utvecklas till diabetes. Ungefär 16% av de 116 personerna på placebo (inaktiv behandling) utvecklades till typ 2-diabetes inom nio månader. Ingen i gruppen som fick 250 milligram dagligen av ”curcuminoider” från kosttillskott utvecklades.
 • I en råttversion av typ 1 reverserade ett derivat av curcumin nästan helt sjukdomen över tio månader. Islet-celler regrover och insulinnivåerna ökar.
 • Curcumin skyddar betaceller som producerar insulin. Studier fann att betaceller växte snabbare och levde längre hos råttor som konsumerade curcumin.
 • Curcumin stöder njurar. Det främjar clearance av kreatinin och urea från blodet, vilket är vad njurarna ska göra.
 • Curcumin bekämpar cancer. Enligt Cancer Research UK, ”Det verkar kunna döda cancerceller och förhindra mer från att växa. Det har de starkaste effekterna på bröstcancer, tarmcancer, magecancer och hudcancerceller. ”
 • Curcumin förbättrad erektionsfunktion hos råttor som hade ”diabetes-inducerad erektil dysfunktion”. Det verkar tydligen detta genom att öka blodflödet till sina könsorgan.
 • Curcumin påskyndade magontömning hos råttor. Det förbättrade matsmältningen. Detta kan eventuellt vara en värdefull behandling för dem med komplikationen som kallas ”gastroparesis.
 • Curcumin är en ”antioxidant”. Syre behövs för livet. Men syre korroderar också saker, som du kan se när järn rostar i järnoxid. Molekyler som kallas ROS (reaktiva syrearter) kan ”rosta” blodkärl och organ. I vissa studier har curcumin visat sig ”scavenge” ROS från kroppen, vilket skyddar friska celler från oxidation.

 

Äter du gurkmeja regelbundet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.