Foam Rollers och dess användningsområden

Foam Rollers

Ett av de allra hetaste verktygen för uppvärmning och stretch som finns på marknaden idag är foam rollers. De kan användas för att massera kroppen, och genom att värma upp olika kroppsdelar på ett skonsamt sätt kan de hjälpa till att minimera risken för skador. Det finns studier som tyder på att foam rollern är ett mycket effektivt redskap för att lösa upp ärrvävnader och öka elasticiteten i såväl senor, muskler och ligament.

Foam rolls och dess unika funktion

En av de mest effektiva sakerna man kan göra med en foam roller är att lägga den under den ömmande kroppsdelen och rulla över redskapet medan man slappnar av maximalt i kroppen. Trycket kommer att leda till att blodflödet ökar i den specifika kroppsdelen och detta leder till ökad energiomsättning, ökad bortförsel av slaggprodukter och tillförsel av syre och näring.

Motverkar muskelspänningar

Genom denna rörelse kommer muskelspänningar att släppa samtidigt som den ömmande känslan eller stelheten avtar. Ett vanligt fel som en del nybörjare gör är att de direkt försöker rulla över en muskelspänning, vilket kan leda till att en del muskelknutor finns kvar och att det därför gör ondare än det borde. Innan man börjar rulla över en foam roller skall man placera kroppen så att den mest ömmande punkten ligger direkt på redskapet.

Innan man börjar rulla skall man hålla denna position i 60 sekunder och slappna av. Denna statiska träning kommer att leda till att muskelknutor löses upp eller till och med försvinner. Efter detta kommer rullningen att vara mycket skönare och mer givande.

Kommer i olika former och storlekar

Det finns flera olika sorters foam rollers. Vilken som passar dig bäst vet nog bara du. Fitnessfrank.com går igenom ett par produkter lite mer noggrant. Du kan köpa foam rollers bland annat på nätet i butiker som gymgrossisten och svenskt kosttillskott, men även i fysiska butiker såsom rusta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.