Bygdemedlens framtid

Dagens VK tar upp frågan om hur bygdeavgiftsmedlen används och risken att de försvinner. Nu föreslår den statliga utredningen att förordningen runt bygdeavgiftsmedel skrivs om. 

Vattenprisutredningen som tillsats av Miljödepartementet anser nu att en stor del av pengarna har gått till fel ändamål som näringsliv, samhällservice och andra allmänna ändamål.

Visst har medlen använts för andra ändamål men vi har under flera år haft i vår handlingsplan www.vannas.se/Sve/Filarkiv/Kommunfakta%20och%20Organisation/ks%20100208.pdf som prio 1 att använda medlen för      ”Skydd mot skador och faror med anledningen av regleringen av Umeälven”.

 

Arbetsutskottet har i år i sitt förslag till Kommunstyrelsen avsatt 130 tkr till Vännäsby Invallningsföretag för restaurering av skyddsvall från järnvägsbron i Vännäsby och till bron över Vindelälven för E12. Till detta kommer 600 tkr för strandskoning och stabilisering mellan Lännbäcken och Rensviken. Tidigare år har också en stor andel av bygdeavgiftsmedlen gått till strandskoning och stabilisering för att åtgärda skador på stränderna förorsakat av att Vattenregleringsföretagen reglerar vattennivån flera gånger om dygnet.

 

Som medlen har använts i Vännäs behövs ingen omskrivning av förordningen.

 

 

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Den prioritering som Vännäs gjort att använda medlen för ”Skydd mot skador och faror med anledningen av regleringen av Umeälven” – vad är den baserad på? Vilken var ursprungsintentionen med dessa medel? För uppfattningen ute i många av byarna är ju att det ska komma byarna till del för att till viss del kompensera för de effekter som regleringen har haft. Och tyvärr har man i många byar inte sett skymten av några pengar trots upprepade ansökningar.
    Kanske är det ansökningarnas utformning och innehåll som är problemet, men att se över och förtydliga kriterierna skulle nog inte skada heller.

  2. titti

    Visst, men att rensa Bodbäcken som inte kan rensa sig själv pga vattenmagasin fick inga pengar av Vännäs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier