Ungdomar och skuldfällan

Ser i handlingarna till KsAu att min motion om ”Ungdomar och skuldfällan” har behandlats i BoU-nämnden. Jag hade från politiken hoppats på en tydligare beställning till skolan när det gäller att förhindra våra barn och ungdomar att hamna i skuldfällan. Det är kanske så att Skolverkets läroplan är så styrande att det inte är möjligt för kommunerna att ställa egna krav på hur skolan hanterar problemet. Det är i så fall beklagligt men icke desto mindre viktigt är nämndens uppfattning om rektorernas och lärarnas ansvar i frågorna om arbetet med måluppfyllelse och hur arbetet kan utvecklas inom detta problemområde.

När jag skrev motionen fanns det i Vännäs kommun 20 gäldenärer som hos Kronofogden hade registrerat inskrivningsärenden i åldersgruppen 18-25 år, totalt 416.787 kr. Många av dessa ärenden har en direkt koppling till SMS-lån. Detta faktum bekräftar bara hur stort problemet var då och det lär inte ha blivit mindre. Den som hamnar hos Kronofogden kommer under lång tid i livet att få stora problem i med att få teckna hyreskontrakt, låna pengar, teckna abonnemang mm. Kreditvärdigheten är naggad i kanten när man blir kollad.
 
Långivarna är utan moral i sin ambition att lura in ungdomarna i dyra lån. Inte minst när det gäller SMS-lånen. Det bekräftas av att någon av dessa långivare har gjort intrång på Vegaskolans elevdatorer och den vägen försökt locka ungdomar in i skuldfällan.
 
Nu väntar jag med intresse på den diskussion och det beslut som KS och KF kommer att ta. Vågar man gå längre än BoU-nämnden för att stoppa utvecklingen?
 
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  jag är rädd det blir samma behandling som våran motion om att hjälpa skuldsatta att få ett lägenhetskontrakt. Trots att staten täcker upp stor del av risken och att dessutom om man inte fått nåt som kommunen måste lägga in så hade det varit en plusaffär för kommunen.
  Och ändå sa man nej och om jag inte minns fel så sa även C nej.(menn jag kan minnas fel).

  Detta med skuldsanering etc för unga hamnar i har vi på många sätt igen om vi snabbt kan göra nåt.

 2. Katarina Hampusson

  Hej Ulf,
  inom ramen för skolans verksamhet borde det var fullt möjligt att lägga extra fokus på ekonomifrågor. Specialarbeten, temadagar etc.
  Ekonomi är ett ämne som för många är rent tråkigt. Det är därför en utmaning för skolan att göra ämnet så intressant att man fångar ungdomarnas uppmärksamhet. Det skulle vara intressant och se om extra fokus i skolans arbete kunde bidra till att antalet ungdomar i ekonomisk knipa minskar. Kronofogdens uppgifter kan man följa och dessa kan vara inidkatorer till om man funnit en av många vägar till målet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier