Äntligen förskola i Tväråbäck

Tisdagen den 28 juni blev det äntligen klart att en förskola kommer att etableras i Tväråbäck. Då beslutades att upphandling skall ske av en förskolemodul. Förskoleverksamheten kan därmed starta upp förhoppningsvis 1 okt. 2011.

Kommunfullmäktige tog beslut den 22 febr. 2010 om landsbygdssatsningar i
kommunen varav en förskola i Tväråbäck var en av dem. Ärendet har utretts av många tjänstemän och pga av beslutsvånda hos vissa politiker vandrat tur och retur mellan fler olika beslutsinstanser i kommunen.
 
Situationen för dem som velat se förskolan förverkligad kan liknas med de anställdas situation på SAAB-fabriken. Man har kastats mellan hopp och förtvivlan.
Förhoppningsvis blir det slutgiltiga utfallet för de SAAB-anställda lika positivt som för vi alla som jobbat för en förskola i Tväråbäck.
 
Centerpartiets företrädare har följt och försökt påverka ärendet i en riktning som nu också har blivit majoritetens beslut. Till detta kommer alla föräldrars och övrigas engagemang som nog varit avgörande för tillkomsten.
 
Det beslut som tagits om upphandling av en förskolemodul ger nu förutsättningar för att skapa tillväxt och utveckling i denna del av kommunen. En utveckling som i slutändan gagnar hela kommunen genom att förhoppningsvis fler flyttar till vår kommun.
 
Nu handlar det om att marknadsföra bygden och kommunen med den service som både förskola och grundskola medför. Till detta kommer närheten till fyra större arbetsplatser.
 
Där har vi alla ett ansvar och jag vet att Tväråbäcksbygdens Intresseförening kommer att dra igång en inflyttningskampanj efter sommaren. Det finns både byggklara tomter och villor till försäljning i anslutning till skolområdet och i en del byar.
 
Ett LIS-området (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen) i Jämteböle med flera byar inom kommunen ligger också som ett förslag ifrån kommunen. Det handlar om att kunna få bygglov nära vatten vilket vi hoppas ökar attraktionskraften för vår kommun.
 
En annan variant av marknadsföring är att denna vecka finns Vännäs kommun i Glashuset på Rådhustorget. Kommunen informerar där om bl.a. om att bygga och bo i Vännäs. Information lämnas där om att det finns byggklara tomter i Tväråbäck till ett pris av 1 kr.
 
Vad som kommunens tjänstemän och de politiska partierna nu måste verka för är ett tågstopp i Tväråbäck. Det tågstoppet kan bara bli en verklighet om många anmäler sitt intresse för att åka kollektivt på järnväg. En enkätundersökning är nödvändig för att pejla intresset.
 
 
 
 
 
 
 
Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Magnus Liljeström

  Hej Ulf!

  Visst vore det trevligt mwed ett tågstopp i Tväråbäck. Men än roligare vore det om nattågen fick en chans att stanna i Vännäs. Som det är nu tar vi långpendlare oftare flyg än tåg, vilket verkligen inte är bra för klimatet.

  Magnus

 2. Ulf Eriksson

  Hej Magnus,

  Delar din uppfattning om vikten av att nattågen stannar i Vännäs. Viktigt för både tillgängligheten till tåget som resealternativ, miljön och resandestatistiken.

  Vi får nu behålla två nattåg men det förutsätter att företrädare från övre Norrland samverkar för att på olika sätt öka resandeströmmen under de kommande åren. Avtalet föreslås gälla under maximalt 5,5 år med början 2013.

  Nattågen kommer att stanna i Vännäsby när hållplatsen blir klar. Tyvärr verkar det dröja till tidigast slutet 2012.

  Alldeles för långt bort i tiden tycker jag. Här gäller det för kommunen att bevaka frågan gentemot Trafikverket. Det verkar ju vara så att den som ”skriker mest får först och mest”.

  För att en av- och påstigning skall locka resenärer behöver vi också få en fungerande taxiservice dygnet runt i kommunen.

  Idag är den servicen obefintlig både kvällar, nätter och helger vilket inte är acceptabelt.

  Ulf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier