Vännäsby ”körd” som etableringsort för IKEA

IKEA har tagit ett inriktningsbeslut om att etablera ett varuhus i Umeåregionen. Jag har tidigare, i media, lyft tanken om att Vännäsby skulle kunna vara en etableringsort i regionen. Ser det fortfarande som ett realistiskt alternativ men allt eftersom nya uppgifter har framkommit tvingas även jag inse att loppet är ”kört”. Arbetet med att få en lokalisering av IKEA till Umeå har pågått i flera år och när det blev officiellt var nog placeringsorten redan avgjord.

Även om inte Vännäsby kan bli placeringsorten för IKEA så vill jag gratulera Umeå och Umeåregionen (kommunerna Umeå-Vännäs-Nordmaling-Vindeln-Robersfors och Bjurholm) till denna etablering. IKEAs varuhus är eftertraktade som dragplåster på många orter och inom många regioner. Om nu Umeåregionen får ett IKEA varuhus med placering i Umeå så skall vi glädjas över IKEAs val oavsett vilken kommun vi företräder både inom och utanför regionen. Det som är bra för Umeå är bra för Umeåregionen och länet och vice versa.
 
Ur ett Vännäsperspektiv får vi hoppas att placeringen blir på Klockarbäcken.
Det handelsområdet ligger helt rätt i förhållande till Vännäs och landet väster om Umeå. Ligger också rätt med tanke på kommande ringled med anslutning till E4:an i söder. Befintlig handel på Klockarbäcken behöver också kompletteras med fler varuhus för att området skall utvecklas och fortsättningsvis vara intressant för nyetableringar.
 
Vid nästa större etableringstillfälle i Umeåregionen står kanske Vännäs på tur. Då hoppas jag att vi kan konstatera att det är resultatet av ett aktivt arbete av Vännäs kommun och att samarbetet i Umeåregionen har bidragit till etableringen genom övriga kommuners stöd. Ett samarbete bygger ju på ett givande och tagande och den insikten förutsätter jag finns hos både politiker och tjänstemän som är involverade i samarbetet.
 
Samarbetet i Umeåregionen är otroligt viktigt för att dels skapa tillväxt och utveckling i hela regionen men också för att det ger förutsättningar till en kostnadseffektivare kommunal förvaltning i medlemskommunerna.
 
 
 
 
Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Har du lämnat centern

    Har du bytt parti som vill styra vart företagen lägger sig. Det liknar gammal planekonomi att styra företag. Jag har svårt att tro att det är centerns politik. Jag har uppfattat centern som att ni vill att marknaden bestämmer allt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier