Utökade djurskyddskrav, godkänt vid upphandling

Sigtuna kommun har under hösten 2010 gjort en livsmedelsupphandling där man ställde vissa djurskyddskrav. Kraven ogillades av matgrossisten Servera som överprövade upphandlingen hos Förvaltningsrätten. Denne underkände då kommunens upphandling på grund av de utökade djurskyddskraven.

Fallet har gått vidare till Kammarrätten i Stockholm som i sin dom fastställer att det är tillåtet för kommunerna att ställa djurskyddskrav som går längre än vad EU-rätten kräver.

http://obiz.idg.se/2.18979/1.434374/gront-ljus-for-djurskyddskrav

Jag välkomnar domen som nu gör det möjligt att i kommunernas förfrågningsunderlag till leverantörerna ställa sådana djurskyddskrav att det svenska jordbruket och därmed våra lokala producenter har en bättre chans att bli vinnare. Dessa har, på grund av den svenska livsmedelslagstiftningen, länge fört en ojämn kamp med bl.a. importerade råvaror
 
Vinnare blir också kommunens alla matgäster. Kvalitén på vissa av kökens råvaror kommer därmed att höjas genom Kammarrättens dom.
 
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Frågan är aningen ”off-topic” men jag undrar hur du som centerpolitiker ser på ditt partis utspel om sänkta ingångslöner (som om dessa inte redan var tillräckligt låga inom t.ex. vården).

  2. Ulf Eriksson

    Svar till Conny Forsström (2012-03-23 17:52)
    Frågan om ungdomsarbetslösheten och hur vi ska få arbetsgivarna, privata som offentliga, att rekrytera ungdomar är komplicerad men viktig att diskutera. Därför tycker jag det är bra att Centerpartiet lyfter frågan.

    Här ser jag ett batteri av lösningar som kan vara tänkbara. Min grundinställning är dock att lönesättningen ska skötas av arbetsmarknadens parter och inte politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier