Mobila nätet, en katastrof

Jag upplever att det mobila nätet fungerar sämre och sämre och jag hör många som klagar och upplever detsamma. Problemen är bl.a. förorsakade av att Telia inte har byggt ut nätet i takt med abonnenternas ökade användning. T.ex. har Smartphones och pekplattor gjort att nätet inte räcker till. Trots detta får vi betala en abonnemangsavgift som motsvarar priset för 3G eller andra höghastighetslösningar som vi på landsbygden inte kan tillgodogöra oss. Som abonnent känner jag mig lurad.

Problemet med mobiltäckningen hämmar tillväxten i kommunen och länet. Störningar som att samtal bryts och att mobilt bredband går långsamt eller inte fungerar alls tillhör vardagen och skapar stor irritation och gör det omöjligt för företagare och boende på landsbygden att använda tekniken fullt ut. Därmed försvåras kraftigt möjligheten att bo och verka på landsbygden. Att man från Telia dessutom monterar ned det fasta nätet inom vissa områden och hänvisar till mobila lösningar är därför för mig helt obegripligt.

Som alternativ till mobilt bredband är fiberkabel den optimala lösningen. Därför välkomnar jag nu alliansregeringens satsning i budgeten då man avsätter ytterligare 600 miljoner att satsas på en utbyggnad av snabbt bredband på landsbygden. En satsning Centerpartiet och It-minister Anna-Karin Hatt har drivit och nu fått hela alliansregerings att stå bakom. 

Jag uppmanar nu alla, Region Västerbotten, kommunerna och abonnenter, att till Länsstyrelsen, Post o Telestyrelsen och Telia framföra klagomål på funktionaliteten och ifrågasätta hur man kan ta betalt för något som man inte levererar. 

 

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. Marielle Ceken, Pressinformatör, Telia Kundrelationer

  Hej Ulf!

  Det är tråkigt att läsa att du upplever problem med det mobila nätet och att du känner dig lurad.

  Precis som du beskriver tar smarta telefoner mer kapacitet av nätet och varje ny modell av mobiler kräver mer än de förra. Dessutom blir apparna och webbtjänsterna de är uppkopplade mot alltmer avancerade vilket även det kräver mer kapacitet.

  Samtidigt som efterfrågan på data ökade påbörjade vi arbetet med att kapacitetförstärka och bygga ut vårt 3G-nät. På vissa platser har vi sedan haft svårt att hinna bygga ut kapaciteten i den takt som krävts då efterfrågan på data ökat kraftigt. Vi arbetar nu för fullt med att bygga ut och förstärka kapaciteten i både 2G och 3G-nätet, samtidigt som vi fortsätter bygga ut 4G-nätet i hela Sverige.

  Under 2012 kommer vi ha fördubblat kapaciteten i nära 50% av nätets alla master. Vi kommer då också ha byggt ut 3G-nätet med över 100 nya master runt om i landet. Vi kommer även under 2012, ha byggt ut vårt 2G-nät med ca. 80 nya master och förstärkt kapaciteten på flera än 200 platser.

  Med vänlig hälsning
  Marielle Ceken, Pressinformatör, Telia Kundrelationer

 2. Ulf Eriksson

  Svar till Marielle Ceken, Pressinformatör, Telia Kundrelationer (2012-09-24 09:38)
  Hej Marielle,

  Tack för ditt svar. Jag tycker det är bra att vi är överens om problematiken när det gäller hur det mobila nätet fungerar och orsakerna till detta.

  Jag uppskattar Telias satsningar för att bygga bort störningarna. Du nämner inget om EDGE. Jag hoppas ni är informerade om alla vi som fortfarande inte har tillgång till 2G och 3 G-näten utan ligger och harvar med den långsamaste uppkopplingen. Jag förutsätter att ni har högsta prioritet på förstärkningsåtgärder när det gäller dessa områden eller?
  Vad gäller Telias bredbandslösning via ADSL-växlar så har jag en känsla av att Telia prioriterar ned uppgraderingen av dessa. Stämmer det? Om inte hur ser åtgärdsplanerna ut för dessa? ADSL som bredband är för oss som inte har tillgång till fiberkabel ett viktigt alternativ.

 3. Gun Rehnman

  Jag tycker det är märkligt att inte tekniken lyckas hålla oss med åtminstone hyfsade uppkopplingar.”man flyger till månen med en raket”…som den gamle läraren uttryckte, men vi ska inte ens kunna kommunicera med varann utan problem. ADSL, är inget alternativ idag, det har vi förstått när nu kopparnätet är föråldrat och ned monteras mer och mer. Vi som bor ute på landsbygden, behöver bra infrastruktur för vår överlevnad, så är det bara. Det är under all kritik att det är så undermåligt i detta område.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier