Vännäs stärker sin ställning som attraktiv bostadsort

 I dag har den nya tågperrongen i Vännäsby invigts. I morgon måndag stannar därmed tågen också i Vännäsby. Jag var där och kunde konstatera att Vännäsborna visade stort intresse för möjligheten att åka tåg mellan Vännäs, Vännäsby och Umeå.

Nu får Vännäsby fler tågstopp än Vännäs för persontrafiken. En historisk händelse med tanke på att Vännäs alltid varit en knutpunkt för all tågtrafik men med Botniabanans tillkomst råder nu andra tider för persontrafiken. Måste erkänna att det känns lite svårt att acceptera med tanke på allt som är uppbyggt kring järnvägstrafiken i Vännäs.

Med 14 tågstopp mån-fre och 4 stopp lör-sön från Vännäsby får Vännäsborna ännu större möjligheter att åka tåg till Umeå. Kommunens satsning på pendlarparkeringar för både cykel och bil, i både Vännäs och Vännäsby, gör det möjligt för många att lämna bilen och åka tåg istället. Det gäller framförallt flertalet av våra 1700 arbetspendlare som åker från Vännäs och 500 arbetspendlare till Vännäs men också övriga som besöker Umeå av olika anledningar.

Mitt mål är att på sikt kunna skapa ökade möjligheter till att åka tåg eller buss för att på kvällstid besöka Umeås nöjes- och kulturutbud. Jag tror att ett närmande mellan Vännäs och Umeå är positivt för båda. Det som är bra för Vännäs är också bra för Umeå.

Vännäs och framförallt Vännäsby blir nu ännu attraktivare som bostadsort och det välkomna jag. Vännäs behöver fler som bor i vår kommun. Vi har ledig tomtmark att erbjuda i båda tätorterna och fler alternativ är på gång, framförallt i Vännäsby. Tyvärr saknas det lediga lägenheter i Vännäs. Efterfrågan är stor och det brådskar att komma igång med byggandet. Här får varken politiken eller tjänstemannaorganisationen fördröja att en bostadsproduktion snabbt kommer igång.

Sammanfattningsvis så är kommunen, arbetspendlarna och övriga resenäreer dagens stora vinnare men också miljön. Politiken i Vännäs har ju i samförstånd beslutat att verka för minskade utsläpp och ett mera hållbart samhälle. Att resa med tåg är miljövänligt och är därmed ett viktigt bidrag för att nå våra miljömål.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Andreas

    Tyvärr kommer inte de bli så många som kliver på/av i Vännäsby då servicen på tågen är i botten. Ingen trevlig personal, som dessutom gömmer sig inne hos föraren istället för att vara synlig och inga utrop efter vägen!

  2. Ulf Eriksson

    Hej Andreas,

    Tråkigt att du upplever personalens bemötande och service på det sättet. Jag har bara fått positiva svar när jag ställt frågan om bemötande och service till några av resenärerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier