Vad får Vegaskolans lokaler kosta?

Med anledning av artikeln i VK den 22 november om arbetsmiljöproblematiken på Vegaskolan och Centerpartiets reservationer i kommunens olika beslutsinstanser vill vi göra några klarläggande.

För oss är det viktigt att personal och elever ska må bra i kommunens skollokaler. Det är en viktig del i undervisningskvalitén och en förutsättning för att eleverna ska nå ett bra resultat. För oss är det också viktigt att skapa utrymme för ökade resurser till undervisning därför prioriterar vi undervisningskostnader före lokalkostnader.

Vi tror att skattebetalarna förutsätter att vi använder befintliga lokalytor optimalt innan vi bygger nytt. Sådana lokalytor finns inom skolans verksamhetsområde men det kräver att Barn- och utbildningsnämnden samt förvaltningen vågar tänka nytt och annorlunda i verksamhetsfrågor. Det kan handla om allt från upptagningsområden, skolskjutsar, lokallösningar mm.

Som ärendet redovisades vid senaste kommunfullmäktige är den totala byggytan för Vegaskolans lokalbehov beräknad till 3000 m2. Vegaskolans lokalytor ökar därmed med ca 1600 m2. En preliminär kalkylerad investeringskostnad på ca 50 mkr plus inventarier vilket genererar en ökad driftskostnad för skolan på ca 3,5 mkr/år. 

Centerpartiets vilja är att ta ansvar för kommunens ekonomi men för det krävs ett bra beslutsunderlag. Underlag som är så omfattande och genomarbetade att vi kan känna oss trygga i och ta ansvar för våra beslut.   I detta ärende känner vi att det inte är så. 

Att redovisa hur den kommunala ekonomin påverkas om man löser lokalbehovet med en kombination av bättre nyttjande av befintliga lokaler och en nyproduktion känns viktigare än någonsin. Detta med tanke på kommunens ansträngda ekonomi och kommande besparingar. Centerpartiet har som enda parti argumenterat för denna lösning utan något medhåll från övriga partier.

En befogad fråga till dessa är då, vilka verksamheter är det som får betala priset av ökade driftskostnader om lokallösningen för Vegaskolan enbart ska bestå av nyproduktion?

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier