Positivt med S uppvaknande i matfrågan

Centerpartiets uppfattning om vad som är kvalité handlar bl.a. om att upphandla mer av närproducerade produkter.  Det är också innebörden i vår motion från 2011 om att kommunen ska ta fram en policy för kvalité och upphandling av mat.

Kommunfullmäktige behandlade motionen den 27 febr. 2012 och beslutade då att kommunen tar fram en livsmedel- och kostpolicy där det fastställs vad som ska gälla för kvalité och upphandling av mat.

Uppdraget att ta fram en kostpolicy skickade kommunfullmäktige till kostchefen i den nya kostorganisationen som ska vara på plats den 1 januari 2014 om det blir fullmäktiges beslut den 17 juni.

Nu skriver kommunalrådet i sin blogg att t.ex. andelen nötkött, griskött, ägg, mjölk och potatis som idag upphandlas genom centrala avtal för kommunens räkning så långt det är möjligt ska täckas av dem som producerar livsmedel i regionen.  En översyn av avtalen ska också ske så snart som möjligt. Allt för att kunna styra över upphandlingarna till att stärka regionens produktion.

Det är mycket positivt att socialdemokraterna nu har kommit till insikt om de ”gröna näringarnas” betydelse och därmed är beredd att ändra uppfattning i frågan om en vegetarisk dag som är förslaget i Miljöpartiets motion.

Jag hoppas att den insikten omfattar allt från näringens lönsamhetsproblem, vikten att handla närproducerat, behovet av en ökad nationell självförsörjningsgrad och det öppna landskapets betydelse.

För övrigt delar vi uppfattningen om att motionen inte borde behövas då en varierad matsedel med högt näringsinnehåll naturligt innehåller vegetariska måltider.

Vi anser att redan idag erbjuder kommunens kök den varierade matsedeln till sina matgäster och om så inte sker så får frågan lyftas av kostchefen i den nya kostorganisationen.

 

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier