Folkviljan blir tydlig när byskolor stängs

Nu hänger ett beslut om nedläggning av byskolorna tungt över Nordmaling. Utgången är oviss men en majoritet bestående av socialdemokrater (S) och vänsterpartister (V) verkar köra samma race som majoriteten S och V gjorde i Vännäs. Skillnaden är att i Vännäs stöddes beslutet av moderaterna (M) vilket dem inte gör i Nordmaling. 

Återigen blir vi påminda om att S och V inte har förstått byskolornas betydelse för en levande landsbygd och för det val som många föräldrar har gjort när det gäller boendeplats och skola för sina barn.

I Nordmaling har den gångna helgen ca 500 av kommunens medborgare demonstrerat mot en nedläggning av tre byskolor. Det visar på människors insikt och engagemang när det gäller byskolornas betydelse för en attraktiv och levande landsbygd samt den mindre skolans betydelse för många barn och föräldrar. Ett engagemang som är lika starkt oberoende av vilken kommun som drabbas av ett dessa förslag.

I Vännäs har ca 800 medborgare skrivit på för en folkomröstning om nedläggningen av tre byskolor. Den 17 juni ska kommunfullmäktige ta ställning till frågan.

Kravet om en folkomröstning är i första hand föranledd av nedläggningsbeslutet men också en reaktion på hur processen gick till. Ett beslut som genomfördes i rekordfart. Frågan var första gången uppe på kommunstyrelsen arbetsutskott den 29 januari och klubbades på kommunfullmäktige den 25 februari. Någon dialog med föräldrar, barn eller övriga medborgare föregick inte beslutet. Skolans personal var inte heller informerade och det gäller både anställda i berörda byskolor som de skolor som ska ta emot elever från byskolorna.

I båda kommuner ser vi ett tydligt bevis på folkviljan. En folkvilja som visar sig på olika sätt och som inte ska underskattas av kommunernas respektive majoriteter.

Jag hoppas nu att majoriteten i Nordmaling tar intryck av engagemanget och inte tar beslutet om en nedläggning.

Jag hoppas också att majoriteten i Vännäs har respekt för den viljeyttring som har kommit fram om en folkomröstning. Frågan är bara, hur hanterar S, V och M beslutet om nedläggning ifall folkomröstningsresultatet visar att en majoritet av väljarna motsätter sig detta?

För närvarande pågår en tömning och avrustning av byskolorna. Samhällsbyggnadsförvaltningen har i uppdrag att sälja eller riva skolorna för att eliminera kostnader för tomma lokaler. Hur ska någon examensglädje kunna infinna sig i detta läge?

Fortfarande ett mycket tragiskt och overkligt beslut som bara har förlorare.

 

 

 

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Ingeborg

  Kanonbra skrivet, tur att det finns folk som förstår och inser att folket vet vad de pratar om, synd bara att man har för stora egon som sitter och bestämmer över dåligt förankrade beslut.

 2. Ingrid Falk

  Jag delar din uppfattning helt och hållet .Jag förstår inte S o V o M:s i Vännäs syn att byskolorna inte ska finnas kvar.Hela kommunen ska leva har ju varit deras slogan,hur ska det gå när allt skall till centrum och ingenting ska finna
  s kvar på Landsbygden.Besparningarna som det talas om kommer i det närmaste att vara obefintliga.Det är tur att det finns personer som ser att landsbygden är lika viktig som tätorten.

 3. Ulf Eriksson

  Svar till Ingrid Falk (2013-06-12 14:54)
  Viktigt att inte ställa tätort mot landsbygd. Min inställning är att det som är bra för landsbygden är bra för tätorten och vice versa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier