Medborgarinitiativet om en folkomröstning

Debatten om medborgarinitiativet blev en lång och livlig debatt vid senaste kommunfullmäktige och nu kommer frågan upp igen på ett extra insatt fullmäktige den 25 juni.

Centerpartiets ställningstagande är att fullmäktige ska gå folkinitiativets krav till mötes. Det är viktigt att vi förtroendevalda har respekt för den möjlighet som kommunallagen ger medborgarna. Det är en demokratisk rättighet som medborgarna har och som vi politiker ska möjliggöra.

Socialdemokraterna (S) hävdar att detta är en fråga som inte lämpar sig att pröva i en folkomröstning. Vänsterpartiet (V) är inne på samma linje. En berättigad fråga blir då till S och V, vilka frågor lämpar sig för en folkomröstning?

Moderaterna (M) uppfattning är kostnaden för en folkomröstning inte är försvarbar med tanke på kommunens dåliga ekonomi.

Det går tydligen bra att lägga förslag på besparingar som rör medborgarnas demokratiska rättigheter men svårare att begränsa kostnadsökningar i andra beslut.

Vår uppfattning är att S, V och M får ta konsekvenserna av sitt beslut när det gäller kostnaden för en folkomröstning. Beslutet togs utifrån en beslutsprocess med en obefintlig dialog med föräldrar, barn och övriga samt att den genomfördes med en hastighet som saknar motstycke och som ledde till att förvaltningsrätten upphävde beslutet.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Lage Lindström

    Bra åsikter. Självklart är det majoriteten som får stå till svars för kostnaderna vid en folkomröstning
    som de själva har förorsakat.

  2. Barbro Johansson

    Att inte följa folkviljan vad gäller omröstning skulle vara skamligt, och sätta S, V och M i ett ännu svårare läge än de redan försatt sig i. Har dessa totalt tappat kontroll över på vilkas mandat man sitter,
    nämligen folkets = kommunens innevånare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier