Låt matsalen bli lektionssal

Jag läste idag en ledare som handlar om att öka elevernas intresse för mat genom att ge dem information om vad de serveras. Ledaren fick mig att tänka på projektet EKO-nära skolmat som Vännäs kommun genomförde på Pengsjö skola 2011-2013. Ett EU-finansierat projekt via Leader Urnära.

Eleverna i Pengsjö skola fick äta hemlagad mat. Allt från köttet på tallriken, bär från skogen till potatis och grönsaker som var lokalproducerat. Köttet som köptes in hade eleverna fått följa från bondens ladugård till att portionen serverades på tallriken. Matsedeln var anpassad till vilka råvaror som var mest aktuella sett över årstiderna. Alla åt med god aptit och svinnet var minimalt.

I lektionssalen är det undervisning i miljöfrågor, i matlagning och i hälsokunskap men när barnen lämnar lektionssalen och kommer till matsalen saknas oftast en möjlighet för barnen att bedöma vad som serveras, inte minst ur djurskyddssynpunkt. Barn är vetgiriga och vill lära sig allt om maten ur alla aspekter. Barn lärde sig känna skillnad på hemlagat och halvfabrikat. Detta var slutsatser som kom fram i slutrapporten från EKO-projektet.

Skolmatsedeln ger ingen innehållsdeklaration och ingen upplysning om vart maten kommer ifrån, vem som har producerat den eller vilka tillsatser den innehåller. Med andra ord så saknas det en ursprungsmärkning av skolmatsedeln. Låt matsalen bli en lektionssal där eleverna får undervisning om allt detta.

Centerpartiet har till kommunfullmäktige lämnat in en motion om att kommunen ska köpa in mer av lokalproducerad mat och att en matpolicy ska tas fram med tydliga miljö-kvalitets- och djurskyddskrav. I den matpolicyn ska också tydligt framgå vikten av att i matsalen lyfta in kunskapen om hur maten produceras och vad maten innehåller. Med andra ord ska maten som serveras vara ursprungsmärkt.

Det är närodlad politik. En politik som Centerpartiet står för.

 

 

 

 

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier