S o V motståndare till bättre arbetsvillkor

Jag har svårt att se hur kommunen ska kunna uppfattas som den ”välkomnande arbetsgivaren” när förslag som har syftet att förbättra arbetsvillkoren och underlätta nyrekryteringen av medarbetare möts med ”kalla handen” från majoriteten s+v.

Jag ska här ge några exempel.

Jämställdhetsplan för 2014-2016.

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 7 april var denna plan ett av ärendena.

Under rubriken ”Vännäs kommun som arbetsgivare” hade Centerpartiet två yrkanden.

Centerpartiets första yrkande: att ett nytt tillägg som handlar om delade turer ska skrivas in i jämställdhetsplanen. Vi anser att i planen ska finnas en skrivning om att delade turer endast ska få förekomma i undantagsfall.

Centerpartiet andra yrkande: att när varje nämnd/styrelse redovisar aktiviteter och insatser i nämndens aktivitetsplan, för att uppnå målet om högst 5 % sjukfrånvaro, ska ett särskilt fokus läggas på utmatningssyndrom/sjukdomar hos kvinnor”.

Frågan om att delade turer endast ska få förekomma i undantagsfall lyfte vi första gången när fullmäktige antog den Övergripande personalstrategin 2020 men en majoritet av ledamöterna avslog vårt förslag.

Då lämnade vi in en motion med samma yrkande till fullmäktige den 24 februari. Motionen behandlades den 8 april i vård- och omsorgsnämnden. Tyvärr beslutade en majoritet i nämnden att inte bifalla motionen. Motionen och jämställdhetsplanen går nu vidare till kommunfullmäktige.

Återstår då att se om Centerpartiet återigen får argumentera för döva öron i frågan om delade turer endast ska få förekomma i undantagsfall och att en fokusering på utmattningssyndom/sjukdomar hos kvinnor bör ske.

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier