Bredband av världsklass i Vännäs och hela landat

Centerpartiet vet att vi genom bredbandsutbyggnad skapar vi möjligheter för utveckling i hela landet. Därför har vi drivit på för mer pengar till bredbandsutbyggnad. Att vi efter hårt arbete i våras kunde presentera att pengarna till bredband i Landsbygdsprogrammet kommer att fördubblas, från ca 1,6 miljarder till 3,25 miljarder kronor känns därför fantastisk.

Att pengarna är sökbara redan i år gör att vi inte har en minut att förlora. Det finns mycket kvar att göra. I Vännäs kommun har idag ungefär 78 procent av hushållen i tillgång till bredband om 100 Mbit/s. Vännäs är därmed på plats 82 bland Sveriges kommuner när det gäller fiberbredband. Det är en alldeles för låg siffra. Och skillnaderna är dessutom stora mellan tillgången i tätort och på landsbygd. I tätorten har 91 procent tillgång till bredband om 100 Mbit/s jämfört med 38 procent på landsbygen. Det duger inte. Man ska självklart ha möjlighet till bredband av världsklass var man än bor i Vännäs kommun.

Ny teknik ger oss nya möjligheter. Den nya tekniken har till exempel gett oss möjligheter att sköta våra bankärenden vid köksbordet. Att deklarera med en knapptryckning. Eller att ha möte med kunder eller kollegor i olika delar av landet och världen vid webkameran hemma på kontoret. Tack vare den nya tekniken finns det bra moderna möjligheter att arbeta, leva och driva företag i hela vårt avlånga land.

Tillgång till internet har blivit en självklarhet. Det är en utveckling som vi måste ta på allvar. Ska vi klara att möta medborgarnas förväntningar på tillgång till ständig uppkoppling – då måste vi jobba på.

Sverige har ett ambitiöst mål om att 90 procent av befolkningen och företagen ska ha tillgång till snabbt bredband om minst 100 Mbit/s senast 2020. För oss är det självklart att även 90 procent av läns- och vännäsborna ska ha tillgång till snabbt bredband 2020. Och det inkluderar så klart även landsbygden. Med Centerpartiets bredbands-miljarder kan det bli möjligt. Här har Vännäs kommun en viktig uppgift i att vara pådrivare. Det är närodlad politik i praktiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier