Uteblivna sommarjobb i Vännäs

På veckans kommunfullmäktige ställdes en interpellation av Centerpartiet till kommunalrådet Johan Söderling om sommarjobb kan erbjudas ungdomar i högstadiets årskurs 9 och gymnasiets årskurs 1.

Vi menar att de ekonomiska förutsättningarna har förbättrats sedan beslutets togs utifrån ett trängt ekonomiskt läge. Kommunen får nu en återbetalning av AFA-medel med 5,2 Mkr och en ny skatteprognos som visar på en ökad skatteintäkt för 2015 med 3 Mkr. Centerpartiet menar att därmed finns det ett utrymme för att erbjuda sommarjobb för våra ungdomar.

Centerpartiet ogillar att inte kommunen ger dessa ungdomar en möjlighet att under en 14-dagarsperiod få möjlighet att jobba och genom en egen arbetsinsats kvittera ut en lön för utfört arbetet. Sommarjobben innebär också att dagarna fylls av en struktur som de behöver för att känna sig hemma

Vi menar att om tiden är för kort att skapa dessa sommarjobb inom kommunens olika verksamhetsområden så borde alternativet prövas om de gröna näringarna, handeln eller det övriga näringslivet kan hjälpa till att med arbetsuppgifter och arbetsledning mot att kommunen står för timersättningen. Det gäller att i detta läge ”tänka utanför boxen” i en fråga som är så viktig för ungdomarna.

I Johans Söderlings svar på interpellation ser han inga möjligheter till att skapa sommarjobb under 2015 utan hänvisar till samtalen med företrädare för kommunledningskontoret som citat ”menar att förutom det ekonomiska ansträngda läget så tillåter inte personalläget att det finns utrymme för att planera för ”sommarjobb” redan i år. Utifrån detta kan vi bara konstatera att återinförande av ”sommarjobb” inte kan genomföras i år” slut citat.

Det tolkar vi som att alternativet med att ställa frågan till näringslivet om hjälp för att med kort varsel skapa möjligheter till ”sommarjobb” inte ses som ett alternativ för Johan Söderling vilket vi beklagar.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. tommy konradsson

  Jag tycker också att kommunen måste ställa upp för vår ungdom och visa att politiken är en resurs för vi i vårt samhälle!

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Oavsett köp eller inte av Nuon så har det nog inte räddat sommarjobben i Vännäs. Jag tycker du hanterar ansvarsfrågan vårdslöst vad gäller Nuon affären. Du uttrycker dig som om det var Maud O som tog beslutet utifrån att hon ensam gjorde både analys och avslut utifrån politiska grunder. Vattenfalls styrelse gjorde både analysen, rekommenderade och tog beslutet. Maud O (säkert även fler i Alliansregeringen) informerades och rekommenderades av Vattenfalls styrelse att godkänna affären vilket man förutsätter är gjort på affärsmässiga grunder så skyll inte affären på Maud O utan rikta istället kritiken mot Vattenfalls styrelse.

 2. Hasse

  Om inte den dåvarande regeringen var så angelägen att sänka skatterna för de som känar mycket och mer så skulle alla kommuner fått mer av kakan, tyvärr så blev inte fallet.
  Vännäs kommun har gått miste om många miljoner av den orsaken. Skulle vi fått de pengarna samt
  utjämningsbidragen så skulle det finnas pengar till sommarjobb åt våra ungdomar.

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Skattesänkningarna har inte påverkat kommunens skatteinkomster och det finns inga garantier för att förlorade skatteinkomster för staten istället hade kommit kommunerna tillgodo. Det som däremot har förbättrat ekonomin för kommunerna är att med Alliansregeringen har fler gått från bidrag till arbete och därmed har skatteinkomster ökat för kommunerna.
   Det som nu är mycket allvarligare för kommunernas ekonomi är S+Mp:s beslut om att inte tillåta ungdomsrabatten på arbetsgivareavgifterna. För Vännäs del motsvarar det 4,2 mkr på årsbasis och där kompensationen från staten har visats sig bli futtiga 75 kr/inv. = 645 tkr. Den förändringen av personalkostnaderna har nog bidraget mer till att kommunerna tvingas till besparingar som bl.a. påverkar möjligheten att erbjuda sommarjobb.

   • Hasse

    Hur menar du att sänkt skatt inte påverkar kommunerna generellt ?
    Tar staten in mindre skatt så måste det i andra änden bli mindre att fördela tillbaka till kommunerna.
    Hur många jobb har sänkt resturangmoms gett ?
    Sedan skattesänkningarna gjordes har enbart Vännäs gått miste om ca 60 mkr i förlorade skatteintäkter.

    • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

     Är inte så tvärsäker som du om att mindre skatt till staten har betytt att mindre har fördelats till kommunerna. Finns ingen automatik i detta. Förlorade 60 mkr för Vännäs vad bygger du den uppgiften på? Inget vi har fått besked om till kommunen.

 3. Jonas

  Tydligen skulle inte gräset klippas på kommunens badplatser i år! Känns kanske som en skitsak men ger ju inget bra intryck för besökare iaf. Kanske är det så att dom styrande räknar iskallt med att byborna ska skötta detta gratis åt kommunen? Man gör det inte lättare för unga att få ett jobb efter avslutad utbildning om man inte ens har haft ett sommarjobb… Tror vi förlorar mer än vad själva timpenningen det skulle kostat kommunen att ha några sommarjobbare?

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Håller med dig förutom när det gäller din teori om att byborna ska sköta detta gratis åt kommunen. När det gäller vad som ska klippas eller inte så är det ett beslut som tas av tjänstemän på Samhällsförvaltningens gatu- och parkavdelning. Inget som diskuteras på politikernivå. Det ekonomiska ramarna för verksamheterna, i detta fall pengarna till sommarjobben, beslutas av politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier