konsten att trasa sönder ett sammanträde

I dag har jag varit på Barn och Utbildningsnämndens sammanträde. Jag har aldrig i hela mitt föreningsaktiva liv varit med om något dylikt. Dagordningen hade 15 ärenden och några informationspunkter. Vi började kl. 10.00 och slutade kl. 18.00. Att ’härskartekniken’ kan användas på olika sätt är ju inget nytt men vid dagens sammanträde tog det rekord. Att Kommunfullmäktiges ordförande som även är Bu-nämndens ordförande kan ha två så helt olika sätt att leda sammanträdet det visste jag inte förrän i dag. Det var faktiskt som ’dr Jekill och Mr Haid’ fast utan våld. Att kunna trassla sönder alla ärenden och flytta frågorna från ett ärende till ett annat utan att ta beslut för att sedan efter någon timme ånyo återkomma till en tidigare diskuterad fråga för att försöka formulera något förslag är för mig helt ofattbart. Att försöka styra genom att skapa oreda är ju också ett sätt. Men Kommunfullmäktiges ordförande som alltid är så precis och alltid ställer alla proppositionsordningar rätt, av den personen fanns inte ett spår av i dag. Vilken dold sida den mannen har. Inte undra på att nämnden och dess personal är helt ur fas. Precis som nämndens ekonomi.
Efter ’trixande hit och dit’ så blev det äntligen den stora heta frågan om skolnedläggelse. . Vi i S har sedan tidigare vår uppfattning klar inga skolor skall läggas ner!
Nu ’svamlade’ ordförande till det igen med nya konsekvenser, det blev en ny utredning igen. Ärendet åter om ca en månad.BESLUTSÅNGEST brukar det kallas. Stackars personal inte lätt att veta vad som gäller med en så ’svamlig’ ordförande Stackars barn och föräldrar.
Dagens enda hits var den votering som skedde utifrån ärendet om vårdnadsbidrag. Den första voteringen på 7 år allt enligt den avgåënde BU-chefen. På tiden tycker jag.
För övrigt fick jag stå tills svars för hela kommunstyrelsen och för kommunalrådet och VD i Nordmalingshus alla fel och brister. I dag var de inte allianskamrater. Tänka Er det är deras egna partikamrater som dom ifrågasätter och som dom tycker att jag skall ’ansvara för’ eller ’snacka om’ men så roligt skall dom inte få. Dom får själva ’tvätta sin byk’
En tråkig och trist stämning tycker jag det var, vem vill gå till ett sådant tråkigt, trassligt och otrevligt möte? Men de hade ett fantastiskt fika. Synd att jag bantar.
Helt klart är att både kommunalrådet och VD i Nordmalingshus bör besöka nämnden. Kanske kan några av dessa besvärliga frågor om lokaler och övriga missbruk/missförstånd lösas. Allt för kommunens bästa. Det värsta som kan hända en politiskt styrd organisation är att få nämndspartier som inte ser till hela kommunens bästa.
I dag hade de borgerliga parterna glömt vad ’kommunnyttan’ innebär. Något som en av våra politiker påminde om. Eller är det så att ’för å va nöjd ve sä sjölv gett vissa va missnöjd’ (vissa människor måste vara missnöjda för att vara nöjda)
I morgon Umeå-regionen i Holmsund

3 kommentarer

  1. Kommunbo

    Hej Ulla-Maj.

    I Västerbottningen 4 september 2008 stod att läsa ”Kommunen erbjuder full sysselsättning” att alla deltidsanställda i kommunen skulle erbjudas heltidstjänster och att kommunfullmäktige i februari ska ha bifallit den motionen.

    Jag har inte hört att någon deltidsanställd blivit tillfrågad eller att antalet tillfälliga vikariat blivit färre?

  2. Christer Bäckman

    Brukar sällan läsa bloggar, men blev uppmanad att läsa U.M:s senaste där hon öser sin galla över u-tecknad. Eftersom U-M sällan tillför något konstruktivt, utan mest låter sin aggressivitet gå ut över andra politiker samt ifrågasätter hur kommunens personal sköter sina åligganden, känns det som slöseri med tid att läsa och kommentera hennes inlägg.
    Eftersom hon, enligt presentationen ovan, är fritids-politiker yrkesmässigt borde hon ha haft tid att sätta sig in i både skolfrågor och kommunens ekonomi. Tyvärr verkar det inte så. Hon har ofta orerat om det stora underskottet vad gäller skolan och barnomsorgen och krävt åtgärder, men är själv tomhänt på förslag till åtgärder.
    Eftersom både ekonomichef, personalchef samt våra 6 skolledare fanns med vid sammanträdet och presenterade nödvändigheten av åtgärder för att klara ekonomin, verkar U-M ändå inte förstått allvaret. Tjänstemännen har ganska utförligt tagit fram ett underlag där de beskrivit 10-talet områden som kan komma ifråga och med konsekvensanalyser.
    Eftersom det inte är någon lekstuga att besluta om och verkställa omfattande kostnadsminskningar, konstaterade nämnden att det behövs ytterligare underlag och dessutom kommunikation med brukare och personal innan definitiva beslut kan tas.
    Detta är konstruktiv politik U-M och tar viss tid.
    Kan U-M inte bli av med sin ilska på annat sätt än att utsätta mig för hårda angrepp kan jag även fortsättningsvis stå till förfogande.
    Hoppas då att U-M skonar andra som jag vet far mycket illa av hennes onyanserade attacker.
    Christer Bäckman (Fp)
    ordf. i BU-nämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.