På marknad

På marknaden i snålblåsten greppade Arbetarrörelsen greppet om besökarna. Fackföreningar, ABF och Socialdemokraterna bjöd på fika och information. För barnen gavs möjlighet att pricka Helge och då få priser. En självklar diskussion denna dag var arbetsrätten. LAS hindrar inte anställningar som många högerpolitiker hävdar. Lagen om anställningsskydd (LAS) är till för att skydda anställda från att bli godtyckligt uppsagda.

Nu vet både du och jag att detta kringås alltför ofta. Ett exempel från Nordmalings kommun är när man tar in folk utan att på något sätt bekräfta anställningen. När man seda tröttnat på personen säger man du skall inte komma imorgon. För att kringå och mörklägga betalar man  ut penningaersättningar. Skattebetalarna får stå smällen senast 50.000 kr. När detta blivit kännt har S och V krävt att ärendet skall utredas. Det måste vara ordning och reda eller hur?

Ett annat fenomen som nu dyker upp i kommunen är det faktum att anställningar av nyckelpersoner inte utannonseras offentligt. Annonsering sker inom kommunens förvaltningar detta trots att man vet att någon aktuell kompetens för tjänsten inte finns inom förvaltningar. Nu är det ändå så¨att vissa utanför kommunens verksamhetsområden sökt tjänsten för någon har väl "smyginformerat" om att tjänsten skall tillsättas. De borgerliga partierna i Nordmaling har gett tjänstemännen fria tyglar att anställa som de vill. Inte undra på att det är "turbulens" i kommunförvaltningarna. Frågan är skall politiken stå till svars för den kommunala verksamheten eller är medborgaren nöjd med att det mesta delegerats till våra tjänstemän?

Enligt min mening skall offentliga tjänster utannonseras både internt och externt. Att välja en annan rekryteringsform anser jag vara godtycklig och främja vänner och bekanta. Jag anser att mål och medel hör ihop och att vägen till målet är av största vikt.

 På bliden syns Christer Holm, Grethel Broman och Allan Hultgren

Foto: Ulla-Maj´s Tankesmedja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.