Rörigt

I måndags hade vi kommunfullmäktige. Det  var det rörigaste  sammanträde som jag varit med om och jag har varit med om många kommunfullmäktigemöten under årens lopp.

Först försökte kommunalrådet köra igenom ett beslut om konkurrensutsättning (privatisering) av det nytilltänkta särskilda boendet. Inga underlag och ingen information om vad konkurrensutsättingen innebär fanns. Vi, S och V, har den absoluta uppfattningen att beslut skall grundas på information och beslutsmaterial i den aktuella frågan. Därför begärde vi återremiss. Något som ordförande beslutade pröva under votering (omröstning ja och nej till de olika förslagen). Naturligtvis var det för att se om alla  allliansledamöterna röstade för kommunalrådets förslag. Det visade sig att en av ledamöterna "tordes" rösta med oss.

På måndag tas frågan upp igen och då har vi förmodligen något material. De borgerliga partierna vill besluta om detta i junifullmäktige. Jag är övertygad om att kommunalrådet har allt klart med både byggmästare och vårdföretag allt för att kunna privatisera omsorgen. Tyvärr! Inget boende av denna art finns i Norrland vilket säger allt tycker jag.

En annan viktig fråga som jag hade ställt till kommunalrådet gällde våra elever och deras betyg. Enligt redovisning har kommunen dåliga betygsresultatet för vissa eleverna i åk. 9 Det visade reslutatet har aldrig varit så dåligt sett över ett flertal år. Sämst i Sverige 2009. Därför frågade jag kommunalrådet om han trodde att det dåliga betygsresultatet berodde på undervisningsproblem härrörande från avsaknaden av speciallärarstöd och för stora elevgrupper samt att kommunen inte tillgodosett behovet av stöd  för elever med särskilda behov. Summeringen av kommunalrådets svar var "med kännedom och verksamhetens budget och övriga nyckeltal, har jag svårt att se att behovet ska ligga i ytterligare resurser till förvaltnigen ram, utan kanske mera i förvaltningens egna prioriteringar"  Jag konstaterar att vi alla vet att skolan tvingats säga upp många elevassistenter och lärare under 2009. Synen på skolan får stå för kommunalrådet. Jag anser att elevers utbildning är av största vikt för alla.

Jag hade också ställt frågan om när och hur  Kommunalrådet tänker åtgärda barnomsorg på obekväm arbetstid. Inget svar lämnades  om när var och hur. Frågan är två år gammal. Däremot blev jag mycket överraskad då kommunfullmäktiges folkpartistiska ordförande begärde ordet och ansåg att föräldrar inte skall behöva barnomsorg på kvällar och nätter. Föräldrar skall vara hemma och ta hand om sina barn. Han ansåg också att har företagen skiftgång skall dom se till att erbjuda barnomsorg.

Jag undrar vart tog alliansens Jobblinje vägen?

Hur skall du kunna ta ett arbete  om inte du kan få barnomsorg som passar dina arbetstider. Jag undrar vart är folkpartiet på väg i denna kommun. Jag är övettygad om att det är flera med mig som ställer sig den frågan. Något svar lär vi aldrig få.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.