Namnsdag

I dag har Andersson inte varit sig lik. Vid upprepade tillfållen har han fråga mig om det inte är något speciellt denna dag. Jag har räknat upp tågförseningar, krisen i Grekland, sönerna, vädret och de stora och höga drivorna. Men intet  stämde.

Till sist tog Andersson fram ett tidningsklipp och sa ser du något?  Längst upp stod det Dagens Namn: Berta och Bert. Gratulerar sa jag. Varför har du inte sagt något frågade jag. Alltså centrum i mittt liv tror Andersson är namns- och födelsedagar. Läs vad det står sa Andersson: Jag citerar urklippet:" Berta kommer från forntyskan och betyder den lysande eller strålande. Namnet kom till Skåne på 1300-talet och spred sig senare över hela Sverige Bert kommer från forntyskan och kan vara en kortform av Bertholt som tolkas den ljuse härskaren. Det kan även vara en förkortning av Albert som består av två ord som betyder ädel och ljus. Namnet hamnade i almanackan på 1800-talet och var populärast på 1930- och 40-talet".

Jag gratulerar alla Berta, Bert, Berthold och Albert på namnsdagen och tar min uppspelte ljuse härskaren  till övervåningen.

Grattis alla på namnsdagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.