Lars Ohly och en skola utan vinstintressen???

 

Vänsterpartiets och partiledaren Lars Ohly som haft sina egna barn på friskola, vill skapa en skola helt utan vinstintressen. Det är ingen som kommer att driva en friskola utan vinst men det är vad Vänsterpartiet vill.
Man måste fråga sig i vilken värld han lever i?
 
Varje krona som skattebetalarna betalar till skolan så går ca 65 %  till olika leverantörer, entreprenörer som är en förutsättning för skolan skall fungera. Ingen skall tro att konsulter och entreprenörerna som byggt huset, leverantören av förbrukningsmaterial, leverantören av inredning, apparatur och mat mm, (listan är lång) levererar utan att tjäna pengar och därmed kan ge utdelning till sina ägare.
 
Skolan och välfärden bygger på att närlivet forskar, utvecklar och levererar det bästa möjliga produkter till vår gemensamma välfärd samt att samhället inom utbildningssystemet ligger i absolut världsklass i avseende att utbilda de som skall jobba inom skolan och välfärden.
 
Varför har en nyexaminerad lärare ca 10 000 kr lägre ingångslön i förhållande till en nyexaminerad högskoleingenjör i det privata näringslivet när det är samma längd på utbildningen. Kan det vara konkurrensen om arbetskraft vilket går förlorad om det bara finns en arbetsgivare och vilka får vi som söker sig lärarutbildningen om inte lönenivån motsvarar utbildningen?
 
I Ohlys värld med ideal i kommunismen så vill han säkert förstatliga hela skolsystemet så att inte vinster kan uppkomma. Lite svårt när vissa företag är utländska.
 
Jag tycker att debatten om vinster inom välfärden är patetisk. Det är så att man tycker synd om alla duktiga som arbetar inom skolan och som inte har möjlighet att med gediget arbete och stort kunnande kunna skapa och utveckla verksamheter som skapar vinster för dem själva och för oss som använder oss av det fantastiska arbete som de levererar inom skolan.
 
I andra länder slåss människor för demokrati och frihet och i Sverige vill Mona Sahlin sätta vänsterpartiet i en svensk regering, något som aldrig hänt förut.
På Kuba vill man nu tillåta privata företag, och i Sverige vill vänsterpartiet förbjuda vinst i företag.
 
  
Vi syns!
Ulrik
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Andreas

  Något vinklat blåögt inlägg. Men så brukar ju dina hårda ord vara..

  Så fick du in kuba och kommunismen, tror du på allvar att du skrämmer folk med det?

  När spelar det någon roll om Ohlys barn gått privatskola, är du insatt i hur och varför?
  Eran uppdelning av skola och välfärd kostar för de som kostar mest. Har du sett nån elitskola öfr de som kräver mer? Eller hade du tänkt dig ”obs-klasser” i den kommunala skolan, där allt skräp kan gå?

 2. Andreas

  Ulrik, du blandar ihop äpplen och päron. Vad jag förstått pratar Ohly om vinstdrivande skolföretag, inte om entreprenörer vars tjänster upphandlas av det offentliga.

  Poängen är vinstintresset gör att skattepengar läcker ut till privata vinster istället för att ge barn och ungdomar utbildning. Dessutom riskerar det att skapa en intressekonflikt mellan skolans ägare (som vill ha så hög vinst som möjligt) och eleverna/samhället (som rimligtvis vill ha så hög standard på utbildningen som möjligt).

 3. Lennart

  Det är socialdemokraterna som sedan 30-talet byggt det land vi lever i – många gånger trots stenhårt motstånd från högern. Alliansens insats sedan 2006 är om inte ett loppspott i Svarta Havet, så i alla fall ett bottennapp i Bottenviken.

  Och apropå lärarlöner… För inte så hemskt många år sedan fanns en lönepolitisk riktlinje som sa att en utbildad lärare, bör ha samma lön som en riksdagsledamot.

  Ja, det var tider det… den riktlinjen vågar nog inte ens Alliansen sno från sossarna och göra till sin egen!?

 4. Monica

  Vill och vill (sätta vänsterpartiet i en svensk regering), hon blev ju så illa tvungen. Och skulle de nu få makten den 19 september så sätter i alla fall jag en slant på att den regeringen inte sitter så värst länge. Regeringskris är ju inget vi ska hoppas på, så därför lägger jag min röst på alliansen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.