Det politiska facket

Vissa fackförbund har uppenbara problem efter som medlemmarna flyr fackförbunden och vad beror det på? Det är ett ämne som inte diskuteras och förklaringen är säkert att det är en mycket känslig fråga, och stämmer inte överens med klasskampsretoriken som används.

 Utdrag ur LO-tidningen  Publicerat 2010-07-04. http://lotidningen.se/2010/07/04/har-facket-nagon-framtid/

”Fackens utmaningar är uppenbara – medlemsantal, kollektivavtalstäckning, välfärdsmodell. Det är en process som har pågått under en lång följd av år som inte förklaras av regeringsskiftet 2006.”

 ”Av 21 samhällsinstitutioner är det endast Europaparlamentet som åtnjuter lägre förtroende hos svenska folket än de fackliga organisationerna. Andelen svenskar som tycker att löntagarnas väl och ve beror på fackets ställning i samhället har nästan halverats sedan mitten av 1970-talet och den fackliga organisationsgraden har fallit till 70 procent. Trots att facken befinner sig på ett sluttande plan saknas tillräcklig krisinsikt.”

”11 procent av allmänheten tror att fackets betydelse som samhällspolitisk aktör kommer att öka samtidigt som 74 procent av styrelseledamöterna tror detsamma.”

 ”Inställningen till och förtroendet för facken har resulterat i att den fackliga organisationsgraden har fallit från 85 till drygt 70 procent sedan början av 1990-talet.”

 Det är nog så enkelt att facken är för politiska. Enligt en undersökning som presenterades nyligen så är det en majoritet av LO medlemmarna som vill ha en Alliansregering med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen och det är inte konstigt med tanke på den politik som alliansregeringen fört som gynnar de som jobbar i den offentliga sektorn. Varför ska en dyr fackavgift gå till sossarna när man inte röstar på dem. Många fackförbund lägger stora delar av sina medlemmars pengar på att hjälpa ett parti av 7 att vinna valet. Man gör det med en klasskampsretorik som människor inte känner igen sig i. Många medlemmar i dessa fackförbund upplever att de fått en bättre livskvalitet och ekonomi under Alliansregeringen men facket har ett helt annat budskap till sina medlemmar. Det är synd att LO´s ordförande påstår att vi som inte är socialdemokrater skulle vara oupplysta.

De fackförbund som däremot arbetar för sina medlemmars bästa, och inte tar ställning och försöker påtvinga medlemmarna ett politiskt budskap, går det rätt bra för.

 Socialdemokraterna är i fritt fall i opinionen med anledning av den politik man presenterat för svenska folket. Varför skulle LO medlemmarna och framförallt de kvinnor som arbetar i offentlig sektor vilja ha 1600 kronor i månad i skattehöjning, väsentligt dyrare bensin och dieselpriser, dyrare elpriser och införda kilometerskatter för tung trafik som orsakar sämre konkurrenskraft för företagen och dyrare priser för hushållen, och för de medlemmar som bor i villa så vill de rödgröna partierna återinföra fastighetsskatten samt att räntorna torde stiga, vilket drabbar alla med lån.

 

Vi syns!

Ulrik

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Helén Pettersson

  Men nu är jag riktigt less på de lögner som haglar från högerföreträdarna i det här valet.
  6 kronor per medlem och år. Det är vad LO-medlemmen som mest via sin fackavgift ”betalar” till Socialdemokraterna. Det är 50 öre, som mest, i månaden. Ni höde A-kasseavgiften med väldigt många hundralappar – per månad!
  Vi ska heller inte höja skatten för någon som tjänar mindre än 40 000 kronor i månaden. Det är inte speciellt många kvinnor i offentlig sektor som drabbas av det. Och inte ens de som får höjning kommer att betala 1600 kronor mer. Håll dig till sanningen, annars är debatten meningslös.

 2. Charlotte

  LO kanske skriver att medlemmarna bara betalar 6 kr per år men det stämmer inte. LO ger drygt 60 milj. kr till partiet och därtill 24 milj. kr ”i egen budget” för LO-aktiviteter som ska ge socialdemokraterna valseger. Stödet från LO i pengar är därmed säkert ca 90 milj. kr. Därtill kommer värdet av LO-anställdas och LO-förtroendevaldas ’gratis arbetskraft’ ställd till socialdemokraternas förfogande för valseger, och den uppskattas kosta ca 550 milj. kr. Summa minst 630 milj. kr enl Riksdagens utredningstjänst. Med ca 1 560 000 medlemmar blir det ca 400 kr per medlem och år!

 3. Gydvan

  Klart att LO-facken måste vara politikska. med tanke på hur moderaterna vill försämra arbetsrätten och så även har gjort så gäller det att ta tillvara medlemmarnas intressen och det är att kämpa för det politiska parti som gynnar ens medlemmars villkor mest och det är ju lindrigt sagt inte något alliansparti med all nedmontering av socialförsäkringar och arbetsrätt.
  Antar att det skulle passa att vi bara ska stödja alliansens sponsorer så som svenskt näringsliv som får sina pengar av svenska företags kunder. men det är tydligen helt ok att jag är med och betalar för alliansens verksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.