Förbud mot vinst går före kvalitet!

Vänsterpartiet vill skapa välfärdsföretag helt utan vinstintressen. Och nu har Socialdemokraterna hakat på.

Man måste fråga sig i vilken värld (V) och (S) lever i?

Varje krona som skattebetalarna betalar till välfärdsföretagen så går huvuddelen till olika leverantörer, entreprenörer som är en förutsättning för välfärdsföretagen skall fungera. Ingen skall tro att byggnadsarbetaren avstår ackordet, konsulter och byggentreprenörerna, olika leverantörer mm  inte räknar med en vinst.

Välfärden bygger på att näringslivet och det offentliga forskar, utvecklar och levererar det bästa möjliga produkter till vår gemensamma välfärd samt att samhället inom välfärdssystemet ligger i absolut världsklass i avseende att utbilda de som skall jobba inom välfärden.

I Vänsterns värld med ideal i kommunismen som nu även socialdemokraterna i Umeå har hakat på så vill man att välfärdssystemet skall vara offentligt så att inte vinster kan uppkomma. Om verksamheten förbättras i och med att vinster förbjuds, då borde metoden användas i fler branscher. Ger samma tillvägagångssätt bättre sjukhusutrustning, läkemedel, skolbyggen eller lunchmenyer till äldreboenden?

Det enkla svaret är att vi i så fall får planekonomi, och det är något världen prövat i decennier, med förfärande resultat.

Det är tragiskt att Socialdemokraterna i Umeå har hakat på Vänstern. Det är bara att titta hur utvecklingen på Skräddaren i Umeå blivit sedan kommunen tog över. Vänstern redovisar ofta en djupt kränkande syn på företagare med ett förnedrande språkbruk. Många entreprenörer sliter hårt från noll för att byggt upp företag. Man tar stora risker för att utveckla verksamheten och sliter i uppgångar och nedgångar för att få det att fungera. (V) och (S) visar hur man ser på entreprenörens arbete genom att hävda att denne är oförmögen att ta in andra perspektiv än den egna girigheten. Debatten borde istället för vinster i välfärden handla om varför vi accepterar högre kostnader i det offentliga än i det privata när kvaliteten är densamma. Hur kan upphandlingen när det gäller kvalitet utvecklas? Hur förmås både det offentliga och privata att investera mer i ungdomar och människor från andra kulturer och hur höjer man statusen på de olika yrkena i välfärden? Och kanske den viktigaste frågan. Hur stimuleras kvinnligt företagande i välfärdssektorn? Och framförallt – hur skapas en utvecklande och stimulerande arbetsmiljö för alla hjältar som dagligen gör jobbet i välfärdssektorn?

Att svaret på detta är att införa planekonomi och låta myndighetsstyrda organisationer vara enda lösningen känns helt föråldrat. För oss moderater är det viktigt att såväl offentliga som privata aktörer gett väsentliga bidrag till utvecklingen. Riktigt skött så är vi övertygade att entreprenörskap berikar även den gemensamma sektorn.

I andra länder slåss människor för demokrati och frihet och i Sverige vill Vänsterpartiet med hjälp av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i en svensk regering, införa planekonomi inom välfärden. Vad blir nästa steg?

Vi syns!

Ulrik

En kommentar

  1. Maja Larsson

    Det är verkligen skrämmande att vissa arbetar så bakåtsträvande. Kvalitet måste alltid gå först. Med privata företag ökar konkurrensen så att kvaliten alltid måste ses över. Det vinner alla på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.