Klarar sig välfärden utan privata entreprenörer

Klarar sig välfärden utan privata entreprenörer? Vem kommer vilja starta företag inom vård, skola och omsorg?

Att svaret på detta är att införa planekonomi i stora sektorer och låta myndighetsstyrda organisationer vara enda lösningen känns väldigt passé. Vi kan bättre i det här dynamiska lilla Sverige, där såväl offentliga som privata aktörer gett väsentliga bidrag till utvecklingen. Riktigt skött berikar entreprenörskap inte bara näringslivet utan också den gemensamma sektorn. Debatten borde istället för vinster i välfärden handla om varför vi accepterar högre kostnader i det offentliga än i det privata när kvaliteten är densamma? Om verksamheten förbättras i och med att vinster förbjuds, då borde metoden användas i fler branscher. Ger samma tillvägagångssätt bättre sjukhusutrustning, läkemedel, skolbyggen eller lunchmenyer till äldreboenden? Skulle svaret vara planekonomi i välfärden? Det är något världen prövat i decennier, med förfärande resultat.

Alla behövs, Ulrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.