Umeås Bästa är sunt förnuft och att tänka efter även i badplanerna på Nanna!

Sunt förnuft för Umeås Bästa är att tänka efter även i badplanerna på Nannakvarteret. Så känns det tydligt när kommunalrådet och moderata gruppledaren Anders Ågren idag kommenterar på sin blogg Tekniska nämndens eftertanke i fråga om korvvagnar och järnstaket vid uterestauranger. 

Det skadar inte att tänka efter lite extra, och använda sunt förnuft avslutar han bloggen. Och så går att göra i bad- och simplanerna på grusplanen vid Mimerskolan. Där har ju ingenting hänt på över fem år sedan det hastiga beslutet (på en timme oförberett) att planera äventyrsbad, 50-m-bassäng, mm på en trång tomt mitt i trafikbesvärlig miljö.

Det finns än inget färdigt innehåll, ingen ritning, ingen ekonomiberäkning eller annat som kunde göra beslutet svårt att häva. Så det bör vara enkelt att "tänka efter lite extra och använda sunt förnuft",

Enklast är att Anders Ågren som drog igång planering för ny simhall genom motion 2004 om att bygga den vid Noliahallarna, "tänker efter" först.. Detta hade blivit ett bra läge vid andra idrotter och en gymnasieskola. Men Socialdemokraterna satte stopp för detta läge, det hade ju gett M en favör inför valet 2006.

Så i stället blev det Nannakvarteret, den enda placeringen som inget parti hade som sitt förstahandsalternativ, vissa hade det som det sist sista. Men då inget parti fick "vinna", beslöt man att alla skulle "förlora", det blev man eniga om.

På måndag är det kommunfullmäktige och ett kommunalt bolag planeras bildas för att åstadkomma detta "förlorar-bad". För än så länge har inga politiker/partiet angivet ett enda argument för just den placeringen som särskilt bra.

Den enda fördelen man angav förut var att äventyrsbadare och 50:a-simmande var lockande för handel och kommers i samma byggnad. Men det höll ju inte som både de privata aktörerna och kommunledningen insåg till slut.

Utan något som talar för bad/simning mitt i centrum, vore det enkelt att tänka efter och med sunt förnuft upphäva beslutet om Nannabadplaner och i stället ge Badbolaget uppdrag att utreda andra lägen. Badutredningen från 2006 kan då användas och bara läge vid Umeås andra 25-metersbassäng, IKSU:s simhall behöver kompletteringsutreda. Det bör gå att göra  på ett par månader.

Då kan fullmäktige, efter att nyttjare och allmänhet fått yttra sig vid en utställning, fatta ett beslut om bästaläge, vinnardito denna gång, och sedan planera för detta. Blir partierna inte eniga, så fungerar även röstande och majoriteten får bestämma, nu med öppenhet och eftertanke, inte slutenhet och otänkt som med Nannaplaceringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.