Umeås Bästa chans till annat än Nannabad fås genom badhusbolagbildandet.

Badhusbolagbildandet (inte simhall värt att notera eller simarena som det heter när man skapar något mer för simmandet) i Umeå ger umebornas bästa chans att få annat än ett Nannabad på grusplanen vid Mimerskolan.

Badhusbolagets "tillsvidare"-styrelse (fullmäktige valde bara ledamöter tills vidare), kommer att på allvar måsta bekänna färg kring innehåll, ritningar, trafik, parkering, miljöproblem, attraktion, "nyskapande koncept för upplevelser" (krav Umeås politiker krävde av de privata aktörerna), etc.

Och därefter måste badbolaget presentera en hållbar ekonomi för över 40-50 år och bedöma utvecklingen för vad som händer i bad/simning i Umeå och runt om i landet. Plus att det finns revisorer som ska hålla koll, eller i alla fall att bolagsstyrelsen känner att de har en kontroll att vänta.

Inget av ovan har konkret, från ritningar till kontroll, gjorts hittils sedan beslutet togs i början på 2007 om Nannabad och sedan med att de privata intressena skulle fixa bad- och simanläggningen, bättre, billiggare och snabbare än kommunen självt.

Detta höll inte, som väntat, vi var många som såg omöjligheten i det luftslott som byggdes genom denna privatiseringsplanering. Och nu ska en en kommunalprivat satsning pröva samma försök att skapa "lönsamhet" för bad på grusplanen.

I jämförelse med vad Badutredningen sa 2006 och i jämförelse med vad som kan fås vid annat läge, nära andra idrotter för samverkan och utveckling, ges i stället en olönsamhet som den nybildade tillsvidare-styrelsen till slut måste reflektera över.

Och kommer det fram alternativa förslag, så har dessa stora möjligheter att få gehör, även politiskt, helt enkelt för att ett AB måste tänka långsiktigt, ekonomiskt och med kunskap om området, särskilt i bedömning av framtidens behov och möjligheter.

Så Umeås Bästa bad- och simanläggning på annan plats har fått en större chans  och en spännande utmaning. Men först får vi vänta tills Badhusbolagets styrelse har fått något förslag att självt ta ställning till. Nu finns egentligen ingenting på bordet, förutom en tillsvidare-styrelse.

Plus att man har en minuspost pga att Nannabadplanerna har en barlast på det pris, alternativintäkt, grusplanen kan få för annan/annat attraktion/behov/möjlighet på detta centrala kvarter, kanske uppåt 100 miljoner kronor. Dessa minusmiljoner borde få revisorerna alerta på vad badbolaget kan komma att komma med, så småningom.

Och dagens fullmäktigeledamöter att fundera på vad beslutet man tog idag, verkligen riskerar att leda till. Ett Nannabad som inte är Umeås Bästa.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.