Umeå Bästa badpolitiker kan bli Anders Ågren som nu med interpellation kan fälla Nannabadet.

Umeå Bästa badpolitiker blir Anders Ågren som nu med interpellation kan fälla Nannabadet. I förra bloggen idag skriver jag om panik i bad- och simplanerna på Nannakvarteret. Jag besannades om paniken genom moderata kommunalrådet Anders Ågrens blogg nu om att han fått uppgifter om att det behöver inte revideras någon detaljplanen coh att det kan gå snabbare än väntat för ett Nannabad.

Det kan i stället blir mer än tvärtom, dvs inget Nannabad alls, se mer längre ner, och i så fall blir Anders Ågren den bästa badpolitikern. Men först om interpellationen.

Se http://www.umea.se/download/18.4166f9b6137178df873a2b2/12424.pdf

Han har således fått uppgifter. Men varför säger inte Anders Ågren var han har hört det ifrån? Svara det på nästa blogg, så allmänheten får veta hur politik bedrivs på hörsägen. Nu ska Åsa Ögren, som byggnadsnämndens ordförande (S) på kommunfullmäktige den 18 juni svara på det moderatledarens uppgifter.

När politiker så här öppet och offentligt går in och försöker påverka i planprocesserna, måste man fråga Varför?

Varför vill just Anders Ågren stressa igenom detaljplanen? Eller är det fler, de som nu han hört det ifrån, som också vill det, men håller tyst. För att inte allmänheten ska få veta det och hinna reagera?

Så egentligen är det bra att ett parti, M, genom sin gruppledare tar upp Nannabadplaneringen i fullmäktige. Då kanske fler panikfrågor kan tas upp och jag skriver om i förra bloggen.

För detta verkar nu ha blivit Anders Ågrens prestigeprojekt mer än någon annan. Det är synd då han ju gjorde så bra 2004 med motion om ny simhall på Nolia. Och det "vann" ju i Badutredningen två år senare för en 50-metersbassäng.

Sedan för att visa sig beslutsför som nytt kommunalråd efter valet 2006 gick han och M-partiet 2007 med på S-förslag om Nannakvarteret som alla partier egentligen inte ville ha, man blev överens om något man gillade lika illa, för att spetsa till det.

Nu har det gått fem år sedan dess och ingen ritning finns att bedöma. Det lovordade stadsutvecklingsprojektet med bad i handel och kommers sprack först för näringarna såg ingen framtid på grusplanen och sedan även med den privata aktören som fick lämna över till en kommunal "privat" aktör, ett nu nybildat Badhusbolag i Umeå AB.

Inser inte Anders Ågren att det finns något gemensamt över alla dessa stopp och misslyckanden med att det är fel plats att driva igenom ett sådant ogenomtänkt och felplacerat bad utan utvecklingsmöjligheter (självklart i andra kommuner) och på en tomt som annars kan ge uppåt 100 miljoner kronor för annat?

Jag tror han förstår det, men det behövs fler som säger det. När Ågren sett realiteter i kommunplaneringen, har han visat sig kunna ändra sig. Kanske kan den debatt han nu drar igång fullmäktige, ge dessa verklighetsbeskrivningar och fullmäktige därefter ta beslut om ett avbrytande. Då lär han och M vinna röster i valet 2014.

För, det som är viktigast, för de skattemedel, kanske en halv miljard kronor till slut, i ett bad- och simprojekt utan en ritning att studera, får inte panikstressas igenom på detta sätt. Anders Ågrens interpellation blir därför mer ett symtom på att något är sjukt i hela denna "Umeås Bad Historia" (en delen av titeln på min bok från i fjol, den andra är Framtidens Simning, som inte fås i ett Nannabad.)

Som kureras med en Campus Simarena!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.