Umeås Bästa om badkarusellen som snurrar vidare allt fortare.

Badkarusellen i Umeå beskriver jag i min bok från i fjol höst, Umeås Bad Historia och Framtidens SImning, med alla snurriga turer kring olika lägen som till slut blev det inget parti egentligen gillade, men man var överens om att ogilla lika mycket, Nannakvarteret.

Det snurrade också runt om hur det skulle planeras, med privata aktörer som fick nej i höstas och Umeå kommun tog över, nu till ett nybildat badbolag, Umeå Badhus AB, (inte något om simhall f ö).

En tredje snurr var innehåll och storlek, som till slut i det förfrågningsunderlag som går ut är det lilla äventyrsbad på 1 000 kvm som visades i vår och den krympta 50:an, inte 50×25 och tio banor, utan åtta och 21 m bredd. Samt utan djupdel, igen, så att djupsimmare och hoppare samt provtagare inte får något utrymme.

Jag har nämligen idag genom kommuntjänstemän från Vd:n för INAB, moderbolag till badhusbolaget, Bertil Hammarstedt fått de handlingar som gäller för ett förfrågningsunderlag för projektering.

Så här skriver BH: "Ber Dig notera att de ritningsunderlag som bilägges är desamma som tidigare synts i tidningarna och således inte det som blir en slutprodukt. Vi kommer under projekteringsfsen att knyta till oss olika nyttjare, USS, Umeå Fritid o.s.v. för att få fram en slutlig produkt."

Dvs ytterligare en snurr i badkarusellen, ingen vet vad som blir, inget om äventyrsbadet växer (eller minskar), 50:an får de mått som politikerna utlovade eller om det blir en djupdel. Hur kan Umeås politiska ledning arbeta på detta bakvända, och mot nyttjare/verksamheter oförskämda sätt när det gälller bad/simning?

Självklart ska en ritning med innehåll tas fram först av allt och med alla simporter/föreningar med liksom repr för allmänheten, genom Umeå Fritid samt medverkan från rikshåll, här Svenska simförbundet!

Därefter, när alla stenar är vända på, och politikerna markerat gränser för storlek och ekonomi, låta ritningar och innehåll lämnas för att ta fram projekteringsunderlag!

Vad värre är, är genom att ingen ekonomi finns med (och går ju inte då man inte vet innehåll, mm), kan inget sägas om dirften så att därmed frågan om driftsentreprenör svävar i luften!

Vid första möte i Umeå Badhusbolags styrelse borde man stanna upp denna "karusellprocess" och ta sakerna i rätt ordning. Men dessförinngan vore det bra om kommunfullmäktige tog sig ordentlig tid och synade denna badkarusellplanering, t ex genom att anlita en utomstående controller som synade det hela opartiskt.

Detta handlar ändå om ett halvmiljards-kronor-projekt som låser utvecklingen mitt i centrum på ett mycket olyckligt och ogenomtänkt sätt (se tidigare bloggar). Badcontrollern kunde också få ett sidouppdrag, att ge förslag på alternativa placeringar ifall hela Nannabadprojektet ändå till slut spricker (ingen kan ju garantera att det blir av).

Kanske är det någon fullmäktigepolitiker som läser detta och får inspiration till om- och nytänkande kring Nannabadplanerna i samband med Anders Ågrens (M) interpellation den 18/6 i fullmäktige i frågan om det går att använda 1900-talets detaljplan på detta 2000-talsprojekt (bara det också en snurr i karusellen). Då kanske badkarusellen stannar av och det går att kliva av….

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.