Umeås Bästa badpladask p g a prestigebeslut om badpalats 2014

 Umeås Bästa badpladask på grund av prestigebeslut om badpalats på Nannakvarteret i ansökan till europeisk kulturhuvudstad 2014. Se där huvudorsaken till att kommunledningen i Umeå klamrar sig fast med alla medel, t o m trixande om detaljplanen, för att hinna få klart år 2014.

(Något som jag också påpekar i insändare i Expressen igår och som syns i bloggen före denna)

Detta löfte om badpalats var kanske inte avgörande för att få "2014-titeln", men det fanns med som en krydda som smakade bra för juryn. Och att inte kunna visa upp ett Nannabad kan ju ge en besk eftersmak, tänker kanske kommunpolitikerna. Så därför blir prestigen det viktigaste att försvara; inte att det blir ett BADPALATS.

För palats är det minsta man kan säga om det förslag som nu projekteringsföretag under en månad ska grunna på och ge förslag för projektering med innehåll, ritningar, mm som underlag för en totaltentreprenad.

Badpalatset i 2014-ansökan handlade om stark attraktion och nyskapande koncept där kommers, hotell, äventyrsbad och tävlingssimning i privat byggande skulle finnas i "allsköns" blandning, dvs ett klassiskt flumkoncept som förskönar verkligheten och duperar i realiteten.

Men inget är kvar av kommersen och det privata, det jag och många andra i Umeå inte räknade med skulle gå. Äventyrsdelen är av traditionellt slag och med minimalt utrymme, bara 1/3 av Paradiset i Ö-vik, inget av spa, bastuland eller det som kommer alltmer. 50:an får trångt runtomkring bassängen och har krympts från 50×25 m till 50×21 m och utan djupbassäng med hoppmöjligheter, som badprospektet hade med. 

I stället har ett P-hus fått ta nästan hälften av kvarteret och av det Badutredningen lade fram, som de privata aktörerna hade att följa. Dessa minskade ytorna och än mer minskade kommunpolitikerna när kommunen tog över projektet i november 2011.

Och det senaste är att nu ska allt detta som varken har innehåll eller ritning eller har klart med intressenter, hetsas på genom att trixa med detaljplanen, använda en gammal som aldrig förutsåg äventyrsbad med ökad biltrafik och dito för bussar.

Nu används begreppet allmänna ändamål för att det är ett kommunalt badbolag: Men det lyder under kommersiella lagar och är ett företag. Så det kan bli delikata frågor framöver om detta trixande från ett privat AB till ett kommunalt AB blir mindre privat och mer allmänt.

Lika delikat blir vad som gäller om det blir en privat entreprenör som driver badet och sedan börjar med försäljning av fika, mat, mm samt badkläder och annat för besökarna, dvs det blir privat handel som skulle behöva prövas i en ny detaljplan. Så överklagningsmöjligheterna kanske inte minskar utan ökar pga av just detta trixande förbi den gamla detaljplanen.

Kanske ges svar på detta, ifall någon stäler dessa frågor, vid dagens kommunfullmäktigedebatt om interpellationen kring detaljplanen. Ibland snubblar man när man försöker hitta genvägar som då blir senvägar. Om så blir detta inget vidare att visa på för kulturhuvudstadsjuryn och alla andra som kommer till 2014-staden. 

Däremot uppskattas säkert om alla får veta att utvecklingen för bad/simning förändrats så att Umeå kommun tänkte till och tänkte om så att det blev en Campus simarena och ett välkommet åter när denna blir klar, då en med både "stark attraktion och nyskapande koncept".

Som t ex min idé om simkanal med strömmande vatten för bättre siminlärning och högre nöje, samt i ett läge med utsikt mot dagens Nannabadplaner utan insikt. Kanske av någon mer seriös bad- och simaktör som nu ser goda möjligheter att kunna utmana ett badpalats som blivit ett  kommunalt "badpladask".

"Pladask" är det också ekonomiskt för Nannabad med den dyra tomten, Umeås värdefullaste?; som ger varje annat läge, Nolia, Nydala och Campus uppåt 100 miljoner (alternativiintäkten för Nannakvarteret) till godo i en badutmaning.

Särskilt för en Campus simarena där IKSU:s simhall finns ger ytterligare plus i investering så att en utmaning där kan bli hälften av den halv miljard kronor (inkl. 100 mkr enlg ovan) eller 500 miljoner som Expresseninsändaren hade som rubrik igår, se nedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.