Umeå Bästa badpolitiker är Mikaelsson (V), Brännberg (AP), Mosahafi (MP) och Kerr (KD)

Umeå Bästa badpolitiker är Örjan Mikaelsson, Vänsterpartiet, Patrik Brännsberg, Arbetarpartiet, Alireza Mosahafi, Miljöpartiet och Veronica Kerr, Kristdemokraterna. 

Alla dessa har på olika sätt vågat vara öppet kritiska mot det plötsliga och oförberedda beslutet i januari 2007 att lägga äventyrsbad, 50-m-bassäng, mm på Nannakvarteret mitt i miljöbesvärligt centrum.

Mikaelsson, 2:e v.ordf i Byggnadsnämnden, har haft modet att skriva en motion om att få en evenemangsarena med det nya Badet på Hamrinsberget, Balticgruppens förslag.

Han var tydlig i fullmäktigedebatten (föranledd av moderatledaren Anders Ågren interpellation om detaljplanerevidering eller ej) i måndags om det demokratiska värdet av en ny detaljplan, inte att trixa igenom Nannabad m h a en 64 år gammal detaljplan (från 1948, strax efter 2.a världskriget) som Byggnadsnämndens S-ordförande Åsa Ögren är beredd att göra.

"Det bör vara en ordentlig miljökonsekvensanalys och ingen "lightversion". Genom att hoppaa över detaljplanearbetet riskerar vi att det uppfattas som ett sätt att gå förbi gällande lagstiftning", sa ÖM enligt Folkbladet, 19/6.

Brännberg menade att detta är ett sätt för kommunledningen att slippa brottas med det faktum att länsstyrelsen flaggat för att man kommer att säga nej till en detaljplan. Det för att myndigheten befarar en "trafikinfarkt" på Östra Kyrkogatan (Folkbladet 19/6).

Mosahafi är också en "bästa-badpolitiker" genom att redan vid beslutet för över fem år sedan, då som Miljöpartiets gruppledare, säga nej till Nannabad, bl a av miljöskäl och nu kan se hur han alltmer får rätt i den bedömningen.

Kerrs bästainsats är interpellationen i december i fjol om badplanerna med risk för ett för litet äventyrsbad, då c:a 1 200 kvm. Det gav het debatt och flera tvekade då om genomförbarhet, t o m Nannaförespråkaren Ågren (M).

Och när ett nytt förslag kom i år om 1 500 kvm enligt kommunen, nöjde sig Kerr. Men det var felbedömt och felräknat. I verkligheten var (och är) äventyrsdelen på lite över 1 000 kvm. Så då borde KD-ledaren säga nej för att  tillhöra en av "bästa-bad-politikerna".

I vilket fall, Kerrs och Ågrens interpellationer, har gett demokratin i Umeå nya chanser och visar hur allt svagare 2007-beslutet om Nannaplacering är.

Så med fortsatta debatter i kommunfullmäktige och fler opinionsyttringar, sjunker "Nannaskutan" till slut, precis som förra äventyrsbadförslaget på samma grusplan "gick i graven" år 2000 pga svårigheter att klara den ekonomiska driften.

Och ett Nannabad idag har än inga driftskalkyler beräknade trots 5,5 år av planerande!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.