Umeås Bästa fås om simning och gymnastik agerar ihop mot politiken

Umeås Bästa fås om simning och gymnastik agerar ihop mot politiken för att få bättre och mer ekonomiska hall-lösningar. Nu svek S och V gymnastiken och strök utlovade Gymnastikens hus ur budgeten vid kommunfullmäktige i måndags. 2006 svek S simningens önskeläge (f ö också badutredningens) Noliaområdet och 2007 svek även V, M, FP, C och KD genom att gå med på S-förslag om Nannabadplaner (som badutredningen sa nej till).

Normal
0
0
1
546
3116
25
6
3826
11.518

0

21
0
0

Simsporterna fick aldrig ha en dialog utan bara besked ”ovanifrån”. Gymnastiken har haft lång dialog med stöd överalllt i politiken. Så S- och V-sveket (Allianspartierna sa ja i sitt budgetförslag) kom som en kalldusch och fått veta att dyrt badhus stoppat ett Gymnastikens hus.

Med tillägget att avbryts Nannabadplanerna (underförstått då finns det pengar) så bli det inget bad (och simningen blir utan 50:an). S och V ställer idrotter mot varandra, dvs hot, och så tystas gymnastikfolket. Även simsporten tiger då man fått likadant hot, ingen 50:a, ifall man vill ha simhall i annat läge.

Härska genom söndring är sådan hot- och straff-politik, som inte hör hemma i ett Umeå som nyligen utsågs till Sveriges näst bästa idrottsstad. Hade juryn vetat om hur ansvariga umepolitiker manövrerat bort två sporters huvudönskemål, kanske rankingen blivit sämre.

Men när det är som mörkast kan ljuset komma fortare än man anar. Det är att företrädare för simsporterna (inte bara en klubb/sport) och gymnastiken samverkar i att få det bästa. Det kan göras genom att lansera en sim- och gympahall ihop. På Nolia eller Campus/IKSU, kanske också vid nuvarande simhall på Haga/Gammlia om kommunen överger bostadsplanerna där.

Då blir grusplanen vid Mimerskolan blir ledig och kan säljas för uppåt 100 miljoner kr som då frigörs. Det räcker till ett Gymnastikens hus och ger pengar för en simarena på annan billigare tomt.

En alla-vinner-modell, pengarmässigt och idrottsmässigt. Dock ett problem, politikerna har inte själva kommir på denna idé och prestige är ”investerat” i Nannabadet, så hårt att man nu vill göra sämre och dyrare för båda sporterna.

Men problem är till för att lösas. Så om SIMNING + GYMNASTIK = SANT med egna bästaförslag (ihop eller i sina bästalägen),

och man vänder sig till investerare på marknaden,                                                              och dessa i sin tur ser ett samhällsansvar                                                                            och bidrar med att ta fram underlag,

så kan sim-gympa-hall/hallar byggas och sedan hyras ut till kommunbehov och allmänhetens.

Just så var tänkt med privata aktörer för bad- och simanläggning, de skulle bygga och hyra ut. Men då Umeå kommun på ett ”stadskapitalistiskt” sätt styrde placering och innehåll emot önskemål och marknadskrafter, sprack detta. Och nu ska ett kommunbolag-AB göra om samma omöjliga bad-läges-idé, som nu drabbat både simsporterna och gymnastiken.

Så simfolk och gymnastikdito, sim- och gympaintresserade företagare samt andra som vill "Umeås Bästa…inte det sämsta", hör av er om ni vill göra som ovan, till mig eller till varandra, eller gå ut i debatten.

Det är val om drygt två år och kan sådana här förslag lanseras snart, helst tidigt i höst, får politiker och partier chans att svara vad man då vill, bättre eller sämre för simning/gymnastik.

Och får politikerna veta att simgympa/gympasim, ihop eller var för sig i sina önskelägen, kan låta planera, projektera och bygga snabbare än vad kommunen självt nu gör (finns exempel ute i Sverige här), då är SEIERN VÅR ganska snart!

Även partierna i Umeå kan vinna, Alliansens för att detta blir utmaning typ utmaningsrätt i kommunala projekt som man vill ha samt S och V för att man undviker ”SVekdebatt” fram till valet 2014. Största segrare politiskt är Miljöpartiet och Arbetarpartiet som hela tiden motsatt sig Nannabadplanerna.

Men det får S, V, M, FP, C och KD då bjuda på.

För Umeås Bästa! Och skattepengarna.

PS, Tillägg m a a S-kommunalrådet Lennart Holmlunds blogg idag "Att hota andra är ett hot mot demokratin." Det är bara att hålla med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.