Umeås Bästa simanläggning blir ej på Nannakvarteret pga ”jämförelsebrister”

Umeås Bästa simanläggning blir ej på Nannakvarteret pga "jämförelsebrister".

En är att det läge och det utrymme som ges på grusplanen vid Mimerskolan är otillräckligt i jämförelse med vad bad idag får i Sverige och vad som behövs för ett växande Umeå.

En annan är en följd av det dåliga läget, nämligen att andra bad- och simanläggningar i Umeå kan utvecklas samt att andra intressenter därmed ser möjlighet att söka sig till Umeå för nytt bad- och simskapande.

För drygt ett år sedan blev det nämligen känt hur litet, under 5 000 kvm (bara halva kvarteret), ett Nannabad planerades för innehållande 50-metersbasssäng, undervisningsdito, äventertyrsdel och gym.

En tredje "jämförelsebrist" är inget spa, med bastuland eller andra nymodigheter som är självklara i Sverige och utomlands (även Paradisbadet i Ö-vik när det blev Paradiset och växte med nysatsningar).

Så slutsatsen är att det är ganska lätt, och inte med så stora medel, att konkurrera ut de nuvarande Nannabadplanerna. Inte minst för framtiden då grusplanen inte räcker för utökning. Ännu lättare när Umeåplanerna genom projekteringsanbuden senare i sommar blir mer rikskända.

Det blir samma situation som när ett Nannabad skulle byggas in i ett kommersiellt projekt med butiker, mm. Då växte bl a en ny galleria fram i stan som konkurerrade med Nannakommers. Resultatet vet vi, handelsplanerna dog och ett P-hus kom i stället.

Nu bygger IKSU ett gym centralt, i Konstnärligt campus, som försvårar för ett gym i ett Nannabad. Nya Ersbodabadet (bästa badet i stan för små barn) har startat simundervisning genom Umeå simsällskap och konkurrerar också. Med utveckling på IKSU:s simhall blir möjligheterna än sämre för lönsamhet i ett Nannabad. 

Ovan har jag fått bekräftat av intressenter som hört, och hör av sig, med intresse av att skapa på annan plats/andra platser i Umeå. Men dessa ligger lågt av affärsmässiga skäl, och politiska (man vill inte nu störa för att riskera andra affärer ihop med kommunen), varför man väntar tills Nannabadets "jämförelsebrister" blir så övertydliga att dessa planer stoppas upp.

Och något med stark attraktionskraft  och nyskapande för upplevelser (som kommunpolitikerna ville i badprospektet tidigare) växer fram och blir av i stället. På annan plats med utvecklingsbarhet, bättre konkurrensläge och större attraktion.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.