Umeås Bästa 50:a kan ge SM-veckan, på campus, men inte i Nannabad!

Umeås Bästa 50-metersbassäng är på campus och kan ge SM-veckan sommartid, men inte i ett Nannabad pga felplacering i trafikmiljö mitt i centrum.

Friidrotten i Umeå får däremot stora SM (Grattis!) 2014 genom IFK Umeå och på Campus Arena vid IKSU Sportcenter.

Simningen i Umeå har haft några inne-SM och flera JSM på 25:a samt Handikapp-SM. Masters-SM och ett antal yrkes-SM.

Med en 50-metersbassäng är det självklart att Umeå ska kunna få långbane-SM, som går sommartid. Sundsvall har haft det utomhus flera gånger och Gävle håller på att rusta upp sin ute-50:a för att klara denna SM-tävling.
 
MEN glöm SM på långbana för en 50:a i det nu planerade Nannabadet, det framgår indirekt av de villkor som Svenska simförbundet har och direkt av den verklighet som gäller för ett sommar-SM.

Då behövs nämligen mycket utrymme för vistelseyta utanför 50:an. Med en 50:a inomhus blir det än viktigare att detta utrymme är utomhus pga värmen och trängseln inne samt att sommartid är det lättare att vara ute.

Men största problemet för beslutsfattande politiker är att det nu inte går att få svar från Svenska simförbundet på det jag hävdar. Arrangerande Umeå SS, m fl, kan inte heller säga vad som blir. Inte förrän det är byggt och man ser om man kan söka arrangemang.

Utan det är Umeås politiker, insatta tjänstemän på Umeå Fritid samt en del sunt förnuft det handlar om.
Dvs bedöma om ett långbane-SM (och andra SM liksom NM, m fl stora simtävlingar), ska ha simmare utanför ett Nannabad på trottoarer och runt omkring, kanske t o m nyttja P-huset för att röra sig före och efter loppen.
 
För så blir det (se vilken simtävling som helst inomhus) man måste ut för att få luft, det finns ingen chans att vara timtals inomhus då. Har Umeås politiker som invigt SM varit kvar under tävlingarna ett tag, har man sett denna verklighet, och förutsättning för simtävlingar.

Så i konkurrens med andra simstäder kommer Nannaplaceringen i praktiken att
omöjlggöra 50:a-SM här. Omöjligheten förstärks i att sim-SM nu är extra attraktivt att söka då simningen är största sporten i SM-veckan sommartid, en SM-vecka som är så viktig idag att kommuner söker arrangemang lång tid i förväg.

Gävle får den 2015 och 2014 har Borås (som byggde inne-50:a i friluftsområde
för under 60 mkr) och Sundsvall lär få den i framtiden (har sökt med inte fått än).

Därför blir resultatet av en Nanna-50:a att Umeå kan glömma långbane-SM och kan få svårt att få kortbane-SM också pga felplaceringen mitt i trafikmiljön.

Däremot en campus-50:a öppnar för detta liksom SM-veckan (som ju ger en mängd andra SM i olika idrotter, se på nätet) och där inkvartering i universitetslokaler, hyra av studentrum och vid Nydala camping lättare och billigare klaras, än mitt i stan.
 
Därför, Umeåpolitiker, nu när sanning och verklighet kommer allt närmare i bad- och simplaneringen, ta lite förnuft till fånga, ändra 50:a-planerna till campus, det blir mer ekonomiskt, klart bättre och stora chanser att få SM-veckan sommartid, inte till 2014 och 2015, men kanske 2016 om ni snarast bestämmer om en campus-50:a och nu gå in med ansökan tillsammans med andra sommarsporter!!
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.