Umeås Bästa för bad/simning, gymnastik och dans inget för Umeås politiker, än.

Umeås Bästa för bad/simning, gymnastik och dans inget för Umeås politiker! Än så länge, Detta blir uppenbart när man ser planeringarna för dessa idrotter/aktiviteter, ofta kvinnodominerade och för barn, även de allra minsta i babysim, minigymnastik och barndans.

Men för ishockey för pojkar och karlar, där satsas det, där går makthavare in på betydelsefulla poster och där bevakar medierna noggrant vad som händer. Där är näringslivet mer på alerten och där ordnas galor med sponsorer.

Olika falla ödets lotter sägs det. Här är det inga öden av slumpen, denna skillnad mellan mer för pojkar/karlar och mindre för barn/flickor/kvinnor är, om inte genetiskt, så inte långt ifrån med en lång tradition som kan ha påverkat generna.

I alla fall, utvecklingen är obönhörlig, barn- och de ickemanliga dominerade aktiviteterna/arenorna/husen tar mer plats i stadens rum, bildligen och bokstavligen. Och kanske även i de politiska korridorerna.

För till slut kom ett avhopp, en ändring, av en politiker i en lokalplanering i Umeå, nämigen Folkpartiets gruppledare Britt-Marie Lövgren. Hon ångrar nu sitt beslut (heder åt att vilja tänka om) att avhysa dansen från Kultuvävenhuset på kajen. Dock kan man fråga varför just ett lovat kvinnohistoriskt museum måste flytta sig, varför inte något av det mer manliga i stället.

Ändå, det rör sig lite grand på politisk topp i Umeå till hastiga och oplanerade beslut. Nästa reaktion bör då bli att Tamara Spiric som Vänsterpartiets gruppledare ångrar att man satt ut utlovade pengar till ett Gymnastikens hus "i kylan" genom budgetöverenskommelse med S.

Sedan hoppas jag på nästa kvinnliga gruppledare, Veronica Kerr som i sitt KD med värnande om barn och familjer på nytt ifrågasätter bad- och simplanerna på Nannakvarteret. För i fjol i december var hon nära att välta hela Nannabadplanerna på ända.

I en interpellation ifrågasatte hon att äventyrsdelen var så liten (en tredjedel mot Paradiset i Ö-vik). Och när kommunritningen kom efter övertagande av de privata aktörernas planer, var det ännu mindre utrymme.

Då borde ju Kerr och KD sagt NEJ med stora bokstäver. Men så försäkrade någon politiker och tjänsteman att det blivit större och då blev det inget nej. Det visade sig dock att man mätt fel ytor, så det erkändes via media att det blev mindre.

Fast då hade processen gått för långt och KD-ledaren kunde inte backa tillbaka och lutade sig nu mot badkonsultens förslag att låta äventyrslek och ungdomsbadande ta en del av 50-metersbassängen, så då blev det ju mer ytor för bad.

Att detta sedan inkräktar på det som skulle göra Umeå Norrlandsunikt genom den första inomhus-50:an norr om Dalälven med Uppsala och Älvdalen (klart mindre än Umeå) som nordligaste kommuner, tänkte man inte på. 

Men kanske har det gått den tid nu så att eftertankens krank blekhet igen når Kristdemokraterna i Umeå. Förra KD-ledaren Anders Sellström sa när Nannabeslut togs 2007 att han ville först "köra det i botten" innan han skulle kunna ändra sig. 

Nu är hela Nannabadplaneringen körd i botten, och rejält fast dessutom, något jag kommer att visa i morgondagens och min 70:e blogg om denna bad-, sim- och stadsplanerings mängder av brister.

Förhoppningsvis kan då både Kerr och Sellström stå för ett kommande omtänk för bad/simning efter Lövgrens i dansen, och Spirics, förhoppningsvis för gymnastiken snart.

För de som visar att en bra "karl", läs kvinna, kan ändra sig, lär vinna en del röster i kommunvalet om två år. Och då brukar ju politiker vara lyssnande….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.