Umeås Bästa är ej Nanna-50:a i USS-önskedröm om bästa läge – politikens tvång gav det!

Umeås Bästa är ej Nanna-50:a i USS-önskedröm om bästa läge – politikens tvång gav det! I nedan insändare i VK idag beskriver jag Umeå simsällskaps dilemma i planeringen för en efterlängtad 50-metersbassäng. 

Mitt-i-stan-läge har ALDRIG varit något Umeås största simklubb önskat få eller velat ha. 50:a-utbyggnad vid Umeå simhall var önskan 1988 och vilja då. När politikerna sa att de inte går, där passar nya bostäder bättre, blev idealläget Nolia/Dragonfältet med närhet till skola och andra idrotter där.

När Socialdemokraterna satte stopp för Nolia och drev mha oförberedda andra partier igenom Nannaläge i början på 2007, fick USS inte veta något i förväg, dvs ställdes inför fullbordat faktum. Och kritik mot detta centrumläge har hela tiden bemötts, framför allt från S- och M-håll, att om ingen 50:a där, så ingen alls.

Så det jag skriver om i insändaren om USS-gisslan och politiskt alibi kan kompletteras med en utpressningssituation i snart sex år. Därför var det välkommet att min klubb i 52 år gav beskedet om att

USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet. 

Det är denna "brasklapp" (härtill är jag nödd och tvungen) Umeå Badbolag AB:s styrelse bör ha i åtanke man nu tänker förverkliga en 50:a på detta icke-önske-läge. Styrelsemedlemmarna, som är desamma som beslutat om Nanna-50:a har i sina politiska positioner däremot låit andra sporter/idrottsföreningar få sina bästa-lägen.

Där fick friidrotten efter att ha önskat ny arena vid I 20 i stället en friidrottsarena på campus vid IKSU Sportcenter. Nu finns planer på nya skidspår i skogen där. Så varför kunde/kan? inte kommunpolitikerna skapa samma möjligheter på campus för andra idrotter som simsporterna, nu simning, unndervattenrubgyn och senare simhopp (vid godkänd hoppbassäng)?

Så det är en dubbel orättvisa och uppenbar negativ särbehandling som simsporterna/simidrottsföreningarna får genom tvånget med simbassänger i ett Nannabad, och som dessutom nu ska få räkna med att mista utrymme pga att äventyrsbadande ska få ta ytor i 50:an. En trippel-orättvisa som är ovärdigt ett Umeå Vinner!

Orättvisor som förstärks då äventyrsbadandet, som inte har samma medborgarbehov som simbassänger, tydligen värnas mer av Umeås politiker än sporter och idrottsklubbar. (Dessutom finns redan äventyrsbad i Holmsund och sommartid på Nydala med Umelagun).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.