Umeås Bästa 50:a för USS 1933 – nej 1988 – och sämsta 2012 i Nannabad!

Umeås Bästa 50:a för USS kom 1933  – nej fick man 1988 – och sämsta är 2012 i Nannabad. Önske-50:an på 30-talet för Umeå simsällskap var Nydala simstadion utomhus i Taflesjön, nu Nydalasjön. 

Så här kunde det se ut på en simtävling på den tiden, fullt på bryggorna som synes. Då var det USS:s styrelse som lanserat idén och fick gehör av de styrande politikerna i staden. Det medförde stora framgångar för klubben som länge var bäst i Norrland tack vare ute-50:an.

Men när Umeå SS 1988 gjorde ett ambitiöst förslag med en genomarbetad 50×25-meterbasssäng, en inomhus-50:a ihop med nuvarande 25:a på Umeå simhall, blev det blankt nej från Umeåspolitikerna. Nedan är från reportage i VF 7/6 1988 där USS-ordförande Roger Lundqvist markerar vikten av en 50:a för att hänga med i Sverigeeliten liksom Västerbottens simförbund genom dåvarande ordföranden Roger Taflin.

Arkitekt för USS:s 50:an var framlidne och tidigare länsarkitekten Åke Lundberg, pappa till Umeås fränsta damsimmare genom tiderna, Gunilla Lundberg, nu Rasmuson. Åke, som jag kände mycket väl, gav oss simaktiva en intressant lärdom om behov av 50-metersbassänger. Det var att motionärer uppskattar att simma i lång bana för att slippa vända så mycket som i en 25:a. Så det är inte bara för simsporten 50:an behövs, utan också för den stora allmänheten.

Och nu är Umeås politiker över 20 år senare, inte i klass med 1930-talets föregångare och man bryr sig inte heller om USS:s önskeläge (som i Badutredningen 2006 var Nolia/Dragonfältet, se min blogg i förrgår). Ja, simklubbarna tillfrågas inte.

Det är inte Umeås Bästa politiken vill idag, utan det sämsta genom grusplanen vid Mimerskolan, Nannakvarteret omgivet av trafik, gator, hus och P-hus, se bilden här, inte vid utemiljö och andra idrotter som på 30-talet i Nydala, 1970 då Umeå simhall kom och på 80-talet vid Gammlia, simningens önskemål då., 

Vad är det som får ledande politiker i Umeå att idag "straffa" simsporterna (finns andra simklubbar än USS och andra simhallsnyttjare som triathleter och undervattensrubgy) och inte ge möjlighet att få sina önskelägen liksom andra idrotter?

Det blir ju också sämre förutsättningar ekonomiskt för hela kommunen med centrumbad, som blir tema för min blogg på måndag den 1/10. Dvs hur ekonomin till slut sänker hela Nannabadprojektet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.