Umeås Bästa sanningar är de umepolitikerna har om motstånd till Nannabadplanerna

Umeås Bästa sanningar är de umepolitikerna har om motstånd till Nannabadplanerna. För ju längre planeringen pågår, eller snarare börjat om, nu med ett kommunalt bolag, desto mer kommer nämnda sanningar fram. 

Men innan några berättas om, behövs perspektiv om förra misslyckade badplanerna på Nannakvarteret, bad-vård-hotell-komplexet där äventyrsdelen skulle vara höjdpunkten (ingen 50:a här). Här ett reportage i media från VK 14/11 1996.

Det målades ut som "Ett steg närmare bad i centrum". Som bekant sjönk detta privat-offentliga badprojekt fyra år senare. Det gick inte för den privata aktören i projektet att få någon som vågade driva anläggningen, plus att landstingets medverkan för en vårdcentral blev osäker.

Sanningarna då i medierna var att dåvarande kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) uttalade sin belåtenhet med att det till slut sprack och man kunde få något annat mer attraktivt i stället. Mest politikernöjd var Folkpartiets Britt-Marie Lövgren som i debatt dessförinnan ifrågasatt hela projektet.

Men historien upprepar sig. Sju år senare, 2007, beslutar i stort sett samma Umeåpolitiker om ett nytt privat-offentligt projekt, stadsutvecklingsprojektet med Nannaäventyrsbad (igen!) och nu också med den minst passande sportanläggningen, en 50-metersbassäng.

Och med ännu mer kommers än i Aktivariet från 1996. Självklart sprack också detta, även nu fyra år senare, i november 2011, när kommunpolitikerna avbröt de privata aktörernas planering med det, enligt min mening, kryptiska motivet att man inte var överens om ekonomin. Dock utan att, fortfarande, redovisa några siffror för detta.

Idag har Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson medgett att han aldrig trodde på denna planering med kommers och bad i privat regi. Vänsterpartiets ledamot i Näringslivs- och planeringsutskottet, Annika Herrström, markerade sitt ogillande i en reservation i NP mot beslut att låta kommunalt bolag, dvs en slags privat regi, fortsätta planerandet.

Miljöpartiet sa sin sanning redan vid beslutet 2007 att man inte vill ha bad/simning mitt i stan då det drar till sig mer trafik av bilar och bussar. Rättvisepartiet, då, fick inte vara med på beslutet, och i, nu, Arbetarpartiet säger man nej.

Röster i KD är att nuvarande KD-ledare Veronica Kerr var så skeptisk att hon interpellerade i fullmäktige i december i fjol om för litet äventyrsbad. Som f ö blev ännu mindre, men nu ska få utökad yta med jättelekpark i 50:an enligt badkonsulterna, vilket i sin tur gör 50:an mindre.

Då återstår någon sanningssägande röst från Moderaterna i Umeå. Men där är det tyst, tystare än i något annnat parti (se ovan röster genom åren), i alla fall utåt. Under ytan finns flera som uttryckt ogillande mot nuvarande Nannabadprojekt, bl a vice ordföranden i Fritidsnämnden, Lennart Johansson, dessutom med ordet "katastrof."

Så  med sannningar och verkligheter som katastrof, för litet, reservation, trodde aldrig, hoppas på något bättre, nej förr samt nej och nej nu, i sammanfattning från alla åtta kommunfullmäktigepartier för bad på Nanna genom åren, är det ett sjunkande skepp som ett privat/offentligt Badbolag i Umeå AB, Badum AB, nu klivit i och påbörjat sin seglats i.

Och då historien brukar upprepa sig, ofta beroende på att det vanliga är att man inte lär sig av historien, så kan rubrikerna om Aktivariet från förr "går  i graven", senare upprepa sig med nuvarande Nannabadplaner, faktiskt med namnet Aktivariet ett tag under dessa år, se nedan 7/6 2000 i VK.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.