Umeås Bästa simidéer hade Moderaterna kunnat förverkliga – men missade

Umeås Bästa simidéer hade Moderaterna kunnat förverkliga – men missade. Den slutsatsen kan dras av nedan tidningsurklipp. Det är från maj 2004 när Moderaternas motion om ny simhall vid Noliafältet resulterade i en snabbutredning om sådan eller utbyggnation av Umeå simhall.

Värt att notera M-ledaren Anders Ågren uttaladen om samordningsvinster på Noliaområdet. Idag gäller inte det varken från M eller för ett Nannabad utan uteytor och idrotter intill. 70 miljoner kr 2004 blev 270 mkr (med 50:a) 2006 och nu är prisplappen osäker, kanske 350 – 400 mkr, badbolaget Badum säger inget och kommunledningen anger ingen ram.

Så mycket flyter nu omkring för en ny bad- och simanlägning i Umeå som om inga ansvariga har någon koll på ekonomin. Och ingen koll på hur de bästa simidéerna har missats genom åren. Under notisen här syns Nydalasatsning vid Umelagun och med visioner om skidtunnel igenom, av en idé från First Camp, Nydalacampingens ägare.

Belticgruppen lät världskända arkitektfirman Snöhetta visa på ett bad vid älven, som hade gett en spännande vy över Umeälven och vice versa. Undertecknad tog genom innovationsmedel fram en framtidsanläggning med nytänkande i form av en 200 m lång simkanal runt 50:an och vattenfall, mm i en äventyrsdel.

Om Moderaterna i Umeå fortsatt att vara simföregångare kunde ny simhall, på Nolia stått klar idag. Eller kunde ett Nydalabad blivit av. Eller en Snöhettaidé. Eller t o m vågat pröva siminnovationer från en Umeåbo och företagare. Så blev det inte utan man föll in i ett gammalt sosseförslag, bad mitt i stan, instängt, outvecklingsbart, trafik- och miljöbesvärligt. Eller, med historik och visioner, kan M tänka om?

Se även gårdagens blogg om Aktivariet på samma grusplan som sjönk till slut, pga ekonomin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.